Ugyanez igaz a modern eszközökre is, mint az elektromos autók. Hogyan lehet az e-autó üzemeltetését otthonról, egyszerűen megoldani nagyobb átalakítások nélkül? A gyors, könnyű töltés otthonról bármikor elérhető.

A kiépítés első lépése

Fontos leszögezni, hogy nincs szükség semmilyen hatósághoz szaladni egy otthoni töltőállomás kialakítása kapcsán, ugyanis ez hazánkban nincs engedélyhez kötve. Ahhoz, hogy az elektromos autó töltése otthon megoldott legyen, először egy szakszerű felmérésre van szükség, ugyanis telepíteni kell egy úgynevezett elektromos autó fali töltődobozt, röviden EVSE-t. Fontos az autónk pontos márkája és típusa, hiszen más egy Kia e-Niro töltő, és egy Renault Zoé fali töltő. Miután a helyi adottságokat a szakértő sikeresen felmérte, felméri, mi az optimális megoldás és melyik töltőtípusra van szükség, ajánlatot kapunk, amelyből megtudjuk, mennyibe kerül a kiépítés. 

eauto.jpeg

Megoldások minden igényre

Több okosmegoldás is elérhető ma már a piacon, például létezik olyan otthoni fali töltőhöz telepíthető szenzor, azaz smart meter, amely állandóan figyeli a háztartás teljes áramellátását, így folyamatosan tudja korrigálni a rendelkezésre álló, “maradék” áram alapján az e-autó töltését. Maguk a fali töltők több erre szakosodott beszerzőtől elérhetők mind személyesen, mind online, de egy valami minden ilyen vásárlás, beruházás és telepítés során nagyon fontos: szakember megkérdezése nélkül nem ajánlatos belekezdeni. Otthonunk elektromos hálózatát az eladó nem ismeri, csak a töltő paramétereiről tud megfelelő információkat adni.

Költség- és időhatékony

A közterületeken található gyorstöltő állomások az esetek döntő többségében foglaltak, így rendkívül bosszantó, amikor emiatt várakozásra vagyunk kényszerítve, a percek pedig csak múlnak. Emellett az ilyen külső töltőállomásoknál jóval magasabb árat kell fizetnünk a kelleténél, hogy elektromos autónkat teljesen fel tudjuk tölteni. Otthoni töltőállomás telepítéséhez nem kell nagy átalakításokat elvégezni az ingatlan szerkezetében, vagy több napos építési munkálatokra számítani. A kivitelezés gyors és egyszerű, így rövid időn belül nem fog minket érdekelni, ha a külső állomások foglaltak.

Otthoni töltés saját napirendünk szerint

Az elektromos autónkhoz kapott töltő az otthoni konnektorba dugva nem biztos, hogy kellő gyorsaságú, pláne, ha éppen két találkozó között hazaugrottunk. Egy töltőállomás segítségével nem kell többet a napirendünket az autó töltöttségi szintjéhez igazítani, ugyanis egy ilyen töltő közvetlenül a villanyórába köthető. Ezzel maga a töltés gyorsabb és kényelmesebb lesz. Nem kell többet a gyári kábellel bajlódni, előszedni, elpakolni. A töltési idő egy ilyen megoldással 5-6 órával is csökkenthető.

Végül az egyik legfontosabb érv az otthoni töltőállomás mellett: a biztonság. Családunk, otthonunk biztonsága mindennél fontosabb, egy ilyen megoldásnak köszönhetően pedig a balesetek teljesen elkerülhetőek.