Különös hír járta be az internetet nemrégiben: egy ritka játékokkal és hardverekkel foglalkozó fórumon valaki eladásra kínált egy Durango fejlesztői készletet, mely nem más, mint a még be sem jelentett, következő generációs Xbox. A 10 ezer dollárért árult masinának a szakértőkből álló Digital Foundry blog is utánajárt, és kutatásuk szerint valószínű, hogy az eladó nem blöffölt.

Eladásra kínálták az új Xbox fejlesztői készletét
Íme az új Xbox fejlesztői készlete (forrás: Digital Foundry)

A Eurogamer aloldalának munkatársai megtalálták a magát csak DaE álnéven futtató illetőt, aki természetét tekintve afféle fejlesztő. DaE állítja, hogy a képek, melyeket a már törölt hirdetéshez feltett, valódiak, mert kipróbálhatta a Durangót, ugyanakkor a 10 ezer dolláros eladást csupán viccnek szánta, amit rövid úton bannolással jutalmaztak az adminisztrátorok. DaE szerint a gép Nvidia alapokra épül, "PC stílusú" 64 bites processzora van, memóriából pedig 8 GB-ot zsúfoltak bele.

A gép persze nem úgy néz ki, ahogy egy konzol szokott, sőt, épp ellenkezőleg. Az egész nem több egy klasszikus PC-s házba épített számítógépnél, ez azonban nem meglepő, sőt, általános eljárás a kezdő fejlesztői kitek esetén. DaE szerint ezeket a csomagokat még februárban küldték szét a csapatoknak, de hogy ő kiktől szerezte, nem árulta el.

A Eurogamer persze alapos, másokat is megkérdezett a képeket illetően, és olyan fejlesztők is azt állították, hogy igaziak, akik már hivatalosan is következő generációs játékokon dolgoznak (persze neveket ne várjunk, ez esetben meg kell bíznunk a DF hitelességében).

Ez nem az első eset, hogy az MS új konzolja nem kívánt nyilvánosságot kap. Júniusban egy 2010-es befektetői prezentáció anyaga látott napvilágot az akkor még Xbox 720 kódnéven futó gépről.