• Egy játékos miatt a Kunai és az Insurgency: Sandstorm felhasználói pontszáma is nagyot zuhant a Metacriticen
  • Külön regisztrációk százaival írt 0 pontos értékeléseket

Az élet nagy tanulsága, hogy ha egy rendszerben van kiskapu, akkor azt valaki sajnos könyörtelenül ki is fogja használni: a videojátékok terén ilyen például a felhasználói értékelés. Nem ritka, hogy a népharag irreálisan alacsony pontszámokban nyilvánul meg – mint például a Warcraft 3: Reforged esetében –, most azonban egészen más történt: egy teljesen jó játékot taszított a mélybe egyetlen személy. Ez nem más, mint a nemrég megjelent Kunai, aminek a PC-s felhasználói pontja 8.1-ről 1.7-re csökkent a review bombing következtében.

egy-zakkant-jatekos-elkezdte-foldbe-allitani-a-jatekokat-a-metacriticen.jpg

Az illetőt azért mertük zakkantnak nevezni a hír címében, mert nem sokkal később a Redditen (már csak képes bizonyíték maradt) bevallotta, hogy ő tette, méghozzá egy meglehetősen zavarodott posztban, aminek a perverzióba hajló részleteire inkább most nem is térnénk ki. Arra sokkal inkább, hogy volt másik áldozata is emberünknek, az Insurgency: Sandstorm, ami jelenleg szintén 4.1-en áll (de volt már 3.6 is), pedig 8.1-ről indult. Mindkét esetben ideiglenes email-címek százaival játszotta ki a rendszert.

A Kunai szempontjából szerencsére pozitív véget ért a történet, a fejlesztő TurtleBlaze ugyanis a Gamasutra blogjában felhívta a figyelmet az esetre, illetve a Metacritic-kel is felvették a kapcsolatot, így mostanra a legtöbb 0-s értékelést törölték a rendszerből. Sőt, mivel időközben sokan a játék segítségére eredtek, ezért a Switch-verzió például már 8.3-nál jár. De az ilyesfajta ingyen reklámról alighanem még ők is lemondának…

Reméljük, hogy az eset tanulsággal szolgál majd a Metacritic üzemeltetői számára is – nem véletlenül döntött a Valve is úgy korábban, hogy egyértelmű review bombing esetén fel fogják venni a kesztyűt.

Támogasd te is a PC Gurut!