Kevin Costner grandiózus westernje, a Horizont: Egy amerikai eposz első felvonása nem pont azt az eredményt hozta, amire a színész-rendező számított. A kritikusok vegyesen fogadták a maratoni 3 órás alkotást, jelenleg 48%-on áll a RottenTomatoes nevű kritika-összesítő oldalon, és bár a nézői vélemények alapján 70%-os értékelés tudhat magáénak Costner filmje, a közönség sem tódult a mozitermekbe. A Horizont mindössze 28 millió dollárt hozott Észak-Amerikában, kis hazánkban kevesebb, mint 5 ezren nézték meg, globálisan pedig csak 33 milliót szedett össze úgy, hogy a film összesen 50 millióba került. A bukás miatt a forgalmazó törölte a folytatás augusztusi bemutatódátumát, állítólag azért, hogy a nézőknek lehetősége legyen felfedezni az első felvonást a VOD-on és streamingen (előbbi platformra július 16-án érkezett meg az első fejezet, utóbbi premierjére egyelőre még várni kell), de magyarra lefordítva ez lényegében annyit tesz, hogy komoly veszélybe került Costner westerneposzának jövője.

Costner azonban továbbra is moziban szeretné bemutatni a második részt (no meg persze majd a harmadikat és a negyediket is, mivel ugye négy filmben tervezi elmesélni az 1860-as évek vadnyugatának hőskorát), és nem áll kötélnek. Állítólag egyes streamingszolgáltatók felajánlották neki, hogy az első két rész terjesztését megvennék tőle egyben, így a folytatás az ő platformjukon debütálhatna, ám a színész-rendező nemet mondott.

Azonban most biztató hírek érkeztek, ugyanis a Horizont 2 világpremierjére Velencében, az ősz legfontosabb filmfesztiválján fog sor kerülni. Costner elmondása szerint mindig is arról álmodozott, hogy ezen az eseményen mutatja be az alkotást, ahol egyébként az első részt is újra levetítik majd a közönségnek. Azt érzi, hogy a szervezők bíznak a víziójában, így nagyon hálás a fesztivál igazgatójának, Alberto Barberának.

Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy nálunk lesz a Horizont: Egy amerikai eposz 2. fejezetének a világpremierje. A Velencei Filmfesztivál műsorának ez az utólagos kiegészítése szívből jövő tisztelgés egy olyan nagyszerű színész és rendező vizionárius projektje előtt, aki nekiveselkedett, hogy epikus módon rekonstruálja az ország alapításának kulcsfontosságú éveit, és a mítoszoknál mélyebbre ásott a hitelesség után kutatva, ami által helyreállítható a történelem egy darabja a maga összetett és ellentmondásos valójában.

Az idei Velencei Filmfesztivál egyébként szeptember 7-én veszi kezdetét, és többek közt a Beetlejuice Beetlejuice, valamint a Joker: Kétszemélyes téboly is itt debütál majd.