Ha western-rajongó vagy, de a 3 órás játékidő miatt mégis haboztál, hogy megnézd moziban Kevin Costner Horizont: Egy amerikai eposz című filmjét, akkor jó hír, hogy az alkotás tegnaptól elérhető VOD-on, így most már otthon is élvezhetjük a színész-rendező régóta tervezett szerelemprojektjét. Az ötlet még 1988-ban született meg Costner fejében, mely az amerikai vadnyugat felemelkedését meséli el egy négy fejezetre osztott grandiózus filmeposz formájában. Costner annyira elköteleződött az alkotás iránt, hogy 100 millió dolláros jelzáloggal terhelte a farmját, és elmondása szerint további 38 millió dollárt szentelt a vagyonából az ügynek, sőt, még a nagy sikerrel vetített Yellowstone tévésorozat főszerepét is otthagyta, csak hogy leforgathassa saját magnum opus-át, amelynek első felvonását június 27-én tárta a közönség elé.

Viszont a számításai nem jöttek be. Az 50 millió dollárból készült Horizont alig több mint 30 milliós bevételt termelt eddig világszerte, a kritikák pedig vegyesek (sokan felróják neki a maratoni játékidőt, és azt, hogy a produkciónak minisorozat formájában kellett volna megszületnie), noha ezen valamicskét javítanak a sokkal pozitívabb nézői vélemények azon kevesektől, akik látták a filmet. A 2024. augusztus 16-ára tervezett második részt a stúdió törölte a bemutatónaptárokból, és bár a mozik még mindig játsszák a nagyot zakózó első fejezetet, több, mint valószínű, hogy a film gyenge szereplése az oka annak, hogy július 16-tól elérhetővé vált digitálisan – még ha a hivatalos indoklás ellent is mond ennek.

A Territory Pictures és a New Line Cinema közösen úgy határozott, hogy nem mutatja be a Horizont 2-öt augusztus 16-án annak érdekében, hogy a nézőknek lehetősége legyen felfedezni az első felvonást a következő hetekben, beleértve a prémium VOD-ot és a streamingpremiert is a Maxon.

A Territory Pictures egy másik nyilatkozata szerint „A közönség Horizontra adott reakciója, illetve az, hogy ennyire lelkesen várják, hogy folytatódjon a történet a második résszel, elképesztően örömteli számunkra. Kevin ezt a sagát azon filmszeretők számára készítette, akik egy egész utazást szeretnének átélni. A támogatás, amit a filmrajongóktól és a mozitulajdonosoktól kaptunk a saga első filmét követően, csak még jobban megerősítette a hitünket bennük és a filmekben, amiket készítettünk. Köszönjük nekik, hogy csatlakoztak hozzánk erre a kalandra. Örülünk a lehetőségnek, hogy kitágult a két bemutató közötti ablak, mivel tudjuk, hogy ez a második rész megtekintése nyújtotta élmény előnyére válik majd.

Egyelőre még nincs hír arról, hogy pontosan mikor kerülhet mozikba a második rész (közben persze kiderült, hogy a forgalmazó a magyar bemutatót is törölte), és a következő epizódok léte is bizonytalanná vált. A harmadik idén májustól kezdve forog, a negyedik, egyben fejező film pedig még fejlesztés alatt áll.