Ahogy az sejthető volt (miután maga a Sony buktatta le), tegnap délután végre lerántották a leplet a várva várt (?) PlayStation 5 Próról (becenevén PS5 Pro), a rajongók pedig... nos, nem fogadták kitörő lelkesedéssel az újdonságokat, dacára annak, hogy Mark Cerny kellő alapossággal prezentálta az új masina erejét a zömében PS4-re (is) megjelent játékok segítségével. Persze jól hangzik az erősebb GPU, a  2TB-os SSD, az alap PS5-nél 45%-kal gyorsabb renderelés, a 2-3x (egyes esetekben 4x) több sugárkövetés, valamint az új – természetesen mesterséges intelligenciával megtámogatott – PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution Upscaling) felskálázó/élsimító megoldás, ám mivel nem meglepő módon eléggé vastagon fogott a Sony ceruzája (inkább bele sem gondolunk a hazai árba), adja magát a kérdés, hogy vajon hányan ruháznak be a november 7-én érkező félgenerációs konzolra – pláne azok közül, akiknek már van otthon PS5 vagy esetleg Slim.

A jelek szerint nem sokan, a 10 millió követővel bíró IGN ugyanis X-en kérdezte meg az embereket arról, hogy megveszik-e a PS5 Prót, a szavazók többsége pedig egyértelműen azt mondta, hogy nem. Számszerűsítve ez annyit tesz, hogy mindössze az emberek 14%-a bökött rá az igenre, ebből adódóan pedig 86% a nemre, és mivel a hír írásának pillanatában már 60 400 szavazat érkezett, nem csupán párezer játékos véleményéről beszélünk. Persze így is lehet vitatkozni arról, hogy mennyire reprezentatív egy ilyen felmérés, hiszen ennél sokkalta nagyobb a kékek tábora, mindenesetre eléggé jelzésértékű, hogy az IGN hivatalos weboldalán indított szavazásokon is a nemmel voksolók voltak többségben.

A szavazók túlnyomó részének értelemszerűen az árazáson akadt fent a szeme, ami szinte mindenki szerint meredekebbre sikeredett a kelleténél, pláne úgy, hogy nem is érkezett még elegendő exkluzív cím ebben a generációban – ez persze könnyedén megváltozhat az elkövetkezendő 2-3 évben, csak hát addigra ugyebár a PS6 is kopogtathat az ajtón. Meglátjuk, hogy a tényleges eladások végül mennyire fogják tükrözni a felmérés(ek) eredményét, egyelőre viszont nagyon úgy fest, hogy a felhasználók még az ingyenes frissítést kapó játékok ellenére sem ölelték a keblükre a PS5 Prót.

A borítóképek forrása: PlayStation.blog