Mondanom sem kell, az alábbiakban SPOILERES tartalom következik, szóval aki még nem látta a filmet, de tervezi a megtekintést, az NE OLVASSON tovább! 

Kezdetben igen gyanakvó voltam az Alien: Romulus-szal kapcsolatban (kritika itt), mivel egyik jóbarátom dolgozott a forgatáson, és megsúgta, hogy a rendező Fede Álvarez nem igazán tudta az elején, hogy mit akar, hogyan akar. Itt már temettem is magamban a dolgot, azt meg nem tudtam hová tenni, hogy az eredetileg streamingre szánt filmet inkább moziban mutatják be. Annyira jó? Vagy annyira rossz, és így próbálnak belőle valamennyi pénzt kimenteni? Pajtim viszont később már pozitívan nyilatkozott a rendezőről, aki az utóforgatások során egy-két jelenetet is mutatott a stábnak, szóval titkon azért bizakodtam. És milyen jól tettem!

Szerdán volt szerencsém meglesni a filmet, ami közel sem tökéletes, de nálam egyből a TOP4-be került:

  • A nyolcadik utas: a Halál
  • A bolygó neve: Halál
  • Alien: Isolation
  • Alien: Romulus

Számomra gyakran olyan volt, mintha egy élőszereplős Alien: Isolation-t néztem volna, így talán jobban is élveztem, mint más, aki nem játszott a játékkal. Persze voltak hibái, de az elmúlt évek Alien-, vagy pontosabban Alienként eladott termései közül nálam magasan vitte a prímet.

Na de! Van itt valami, ami melett nem mehetek, nem mehetünk el szó nélkül...

Ash, pontosabban Rook kinézete. Amikor még csak ide-oda ráncigálták a felsőtest-bábot, már sejteni lehetett a vonásaiból, hogy ő az, és én meg is elégedtem volna ennyivel, ha csak árnyékban látszódik az arca, vagy esetleg egy nagy vágás szeli ketté a fejét, ezért marad a praktikus effekt, és nincs kimondva, csak sejtjük, hogy ő is egy Ash-modell. De nem, inkább megmutatták nekünk telibe, amitől kicsit felmorajlott a mozi.

Hogy nézett már ki a CGI?! Pár évvel ezelőtti deepfake videókban jobbat látni, sőt már egy app is ügyesebben cserél arcot annál a megoldásnál, mint ami a Romulus-ba került. Fel is rémlett bennem A mandalóri egyik epizódja, ahol tudjukki fiatal mása jelent meg, az sem volt piskóta. Persze pár nappal később valaki már feltöltött egy sokkal jobb változatot belőle a YouTube-ra, szóval tényleg érthetetlen, hogy sok pénzből miért nem lehet ezt úgy megoldani, ahogy 1-2 Marvel filmben volt már rá példa.

A deepfake lényege, hogy annak az arcával, akiére le akarják cserélni az alapot, kvázi tréningelik az algoritmust: magyarán minél több felvétel van valakiről, annál jobb deepfake videót lehet róla készíteni, mert annál több szögből és megvilágításból van már róla létező anyag. Rólam, vagy Kispista Jóskáról valószínűleg gagyi deepfake készülne, mert nincs rólunk sok videó, de az Ash-t (és Bilbót) eredetileg életre keltő, megboldogult Ian Holm jó pár filmben szerepelt már, szóval ha valakivel, hát vele lehetett volna algoritumust tréningelni. De nem.

Ehelyett az ash_rook.png-t ráhúzták egy bábfejre. Na jó, csak túlzok, mert 1, max 2 snitten meg tök jól nézett ki, szóval tényleg nem értem, mi lehetett a bibi. Már várom a film digitális megjelenését, mert ebből is biztos, hogy valaki készít jobb verziót YouTube-ra. Ti mit gondoltok róla?