EA: egy platform elég!Gerhard Florin, az EA nemzetközi kiadási igazgatója szerint az inkompatibilis konzolok rendkívül megnehezítik a fejlesztők és vásárlók dolgát, épp ezért újfajta megoldásban gondolkodnak. A szavaival: „Egy nyílt, sztenderd platformot szeretnénk, a mostani öt, egymással nem kompatibilis helyett.” A kiadó jelenleg 14 különböző játékrendszerre készít termékeket, beleértve a PC-t, konzolokat, és a hordozható készülékeket. Florin úr a digitális televíziózásban már elterjedt set-top boxokban és a világhálóban látja a jövőt. E terv szerint a hálózaton szerveralapú játékokat sugároznának, melyet a PC-kkel, illetve a set-top boxokkal lehetne „fogni”. Nem lenne többé tucatnyi platform, nem kellene négy-ötféle konzolt, PC-t, kézikütyüt beszerezni többé.

Tegyük hozzá, hogy ez nem úttörő gondolat, hiszen a nyolcvanas években a Microsoft, többek között a Sony és a Philips támogatásával már kifejlesztett egy közös „home computer” platformot MSX néven, mely Japánban népszerű is volt, de aztán a konzolok és a PC térnyerésével, erősödésével szép csendben kihalt. Manapság a digitális műsorszórók, mint a Sky vagy a BT kínálnak személyi videofelvevőket, melyeken lehet kisebb játékokat játszani.

Nick Parker játékipari szakértő szerint a hosszú távú jövő egyik lehetséges útja lehet a dedikált konzol, ugyanakkor az ipar, a technológia jelenlegi fejlődését épp a különböző gyártók versengésének is köszönhetjük. Elmondása szerint, ha a tervek megvalósulnak „a játékhoz elég lesz egy kínai gyártmányú, a Tescóban megvásárolható, 50 dollár körüli készülék, benne egy merevlemezzel és játékmotorral, plusz wifi-kapcsolattal – tulajdonképpen egy lebutított PC.”

Jelenleg viszont a két nagy rivális védi pozícióját, és konzoljaikat egy „minden egyben” szórakoztató rendszerré szeretnék fejleszteni, ám a nem játékkal összefüggő tartalom tekintetében vannak gondjaik. A Microsoft az USA-n kívül komolyan harcol a videotartalmak jogait birtokló cégekkel, míg a Sony képtelen volt megállapodni a licencelésről saját (!) tartalomszolgáltatóival (Sony Pictures, MGM), így olyan vállalatok felé fordult, mint a Sky.

EA: egy platform elég!Nick Parker szerint viszont épp maga az otthoni szórakoztatás határolja be a lehetőségeket, hiszen a nappalikban a hely korlátozott, senki nem szereti, ha mindenfelé különféle konzolok és azok kiegészítői, kábelei hevernek szerteszét, így ez a limitált tér „olvaszthatja be” egyetlen dobozba a jelenlegi platformokat. Ám véleménye kissé eltér az EA elképzelésétől, szerinte ugyanis a Microsoft, a Sony és a Nintendo gyártó helyett maga válhatna a jövőben tartalomszolgáltatóvá, azaz lenne egy, a weben keresztül sugárzott, és az említett set-top boxszal fogott Nintendo, Xbox, illetve PlayStation csatorna.

Persze ez még erősen a jövő, hiszen az EA igazgatója szerint egy dedikált konzol kifejlesztése és bevezetése minimum 15 év, bár a Parker-féle átalakuláshoz kevesebb idő is elég lenne - a szakértő ugyanis úgy véli, a mai piac ismeretében egy PS4-re vagy Xbox 3-ra már nem lenne szükség, ezek helyett a gyártóknak el kellene kezdeni az említett profilváltást.