Ha szereted az animációs filmeket, akkor érdemes lehet megnézned a BME hallgatóinak alkotásait, melyek többsége a fesztiválszereplések után most először láthatók szélesebb körben, még közel egy hétig online. A több, mint ötven munkából a Nyócker és a mozikban hamarosan bemutatkozó Kojot négy lelke rendezője, Gauder Áron az alábbi hét munkát emelte ki.

Inkognitó (Lantos Júlia)

Egy fiatal lány ridegnek és romlottnak látja az őt körülvevő világot. Lantos Júlia különleges látványvilággal adja vissza az elidegenedés, a céltalanság, az önzés és az ember elértéktelenedése által meghatározott hideg háborút.

Gauder Áron: „Nagyon erős film. Szavak nélkül mutatja meg a világunk nyomasztó mivoltát, és hogy elrejtőznünk reménytelen.”

Az idegen fivér (Eckert Szonja)

Űrbéli idegenek örökbe fogadnak egy, a pusztuló Földről érkezett árva kisfiút, aki szkafander-sisakját mindenhol magán hordja.

 Stimulus (Staubinger Gréta)

Egy férfi nehezen talál kapcsolatot más emberekkel, mígnem egy nő belép az életébe és döntésre kényszeríti. Gauder Áron: „Karakteres és erős grafika, szép animáció, jó ízléssel kezelt színek.”

Sunshower (Wator Ádám, Fekete Attila)

Az aszálytól sújtott disztópikus kisváros lakói egy bábuhoz fohászkodnak megoldásért.

 Álmomban (Barta Dávid)

Rövid kalandozás az álmok szürreális és elgondolkodtató világában. Gauder Áron: „Erőteljes kisfilm, mintha vizuálisan megragadott belső tapasztalatokat látnánk.”

Szökési sebesség (Rebák Tamás)

Egy idegen bolygóról menekülő asztronautának el kell érnie az űrsiklót, mielőtt egy rejtélyes fenevad utoléri.

Ismét a magyar animációt ünnepeljük - Jön a 14. KAFF - Dot & LineReggeli (Horesnyi Máté)

Petri György rövid, frappáns verseinek animációs adaptációi, formabontó vizuális stílusban. Gauder Áron: „Kreatívan és könnyedén lép ki a hagyományos filmes keretekből, bátran keverve a képregényt, a grafikát, a verset és az animációt.”

A METUSCOPE a Budapesti Metropolitan Egyetem online filmszemléje, ahol március 12-éig bárki ingyen tekintheti meg a hallgatók legjobb filmes alkotásait. Az izgalmas, elgondolkodtató és szórakoztató animációs és rövidfilmek között nemzetközi díjnyertes alkotásokat is láthatunk, amelyek sikerrel szerepeltek többek közt a cannes-i filmfesztiválon, a Mediawave-en, az Euroshortson, a krakkói és a szarajevói filmfesztiválon, a miskolci Cinefesten, a Verzió emberi jogi filmfesztiválon, illetve a Friss Hús és a BUSHO rövidfilmfesztiválokon.

A filmek megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit ezen a linken lehet megtenni. A válogatás megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.