Hitel. Nem ez a legszebb szó, amit az ember életében hall, de sajnos olyan szó, ami néha elkerülhetetlen. Például, ha a diplomáért indulsz egy főiskolán vagy egyetemen, de az iskolával járó hatalmas költségeket nem tudod te vagy a család finanszírozni. Ilyenkor még szóba jöhet a diákmunka, ám aki dolgozott már ilyenben, az tudja, hogy az sem elég mindenre. A megoldás egy alternatívája a Diákhitel. Mi is ez? Miért jó ez? Hogyan érhető el, és mik a lehetőségek? Nos, bár kívül esik a PC Guru keretein, mivel olvasóink nem kis hányada maga is diák, illetve mi is voltunk azok, úgy éreztük, érdemes ezekre a kérdésekre választ keresnünk.

diakhitel-diakhitel.jpg

Diákhitel, mi is az?

Tulajdonképpen a neve mindent elárul: hitel. Egyszerűen fogalmazva banki kölcsön. Hasonló ahhoz, amilyennel talán a szüleid is rendelkeznek, amit a lakás vagy autó vagy bármi más megvásárlásához vettek fel. De mégsem teljesen olyan.

A legfőbb különbség, hogy a Diákhitel csak a felsőoktatásban résztvevők számára igényelhető, alacsony kamat mellett nyújtott kölcsön. Aki bekerül a felsőoktatásba, szabadon igényelheti, nincs szükség jövedelembevallásra, se kezesre, se fedezet. Kéred, és a Diákhitel Központ fizet.

Csak ennyi, ilyen egyszerű? – kérdezheted, és persze a válasz az, hogy nem. Azért mégis csak egy hitelről beszélünk, nem pedig adományról. Vagyis bizony vissza kell fizetni. A törlesztés viszont csak az iskolapadból kikerülve, azaz a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónaptól kezdődik meg, és a fizetési részlet aránya is igen sok mindentől függ, egyebek mellett attól, hogy melyik konstrukciót választod.

Diákhitel 1-2

Nem, ez nem egy vígjátéksorozat első két része, hanem annak a két konstrukciónak a neve, amit szociális háttértől függetlenül választhatsz.

A 3,75%-os kamattal bíró Diákhitel1 a szabadon felhasználható változat, vagyis a pénzt kis túlzással arra költöd, amire akarod. Kollégiumi díj, lakbér, tankönyvek, tanfolyamok, utazás – ha váratlan kiadás elé nézel, havonta részletben vagy az egész szemeszterre előre felvehető, akár negyedmillió forintot is kitevő Diákhitel1 választása ajánlott. A törlesztést – mint ahogy fentebb említettük – a hallgatói jogviszony megszűnésével kell elkezdeni, az első két törlesztési évben a minimálbérhez igazodva, később pedig a majdani jövedelem 6%-ával.

A 2%-os kamatú, államilag kamattámogatott Diákhitel2 azoknak való, akik csak az iskolát szeretnék finanszírozni a kölcsönből, ez ugyanis kötött. Eme konstrukcióban te nem is kapsz pénzt, azt egyenesen a felsőoktatási intézmény számlájára utalják, így neked azzal már nem kell törődnöd. A képzésére kiszabott díj minden hónapban időben és maradéktalanul be lesz fizetve. A Diákhitel2 törlesztési hányada a hallgatói jogviszony megszűnésének időpontjában fennálló tartozás függvényében a jövedelem 4-11%-a lehet.

diakhitel-felvettem2.jpg

Biztonságos törlesztés

A hitel futamideje a konstrukciókon túl attól is függhet, hogy időközben mennyit fizetsz vissza, ugyanis akár már a tanulmányi időszakban megkezdheted a törlesztést. Bármikor lehetőséged van a kötelező törlesztőrészleten felül, korlátlanul és külön költségek felszámítása nélkül, külön utalással plusz összeg befizetésére. Mondanunk sem kell, hogy ezzel komolyan csökkentheted a futamidőt.

További lehetőséggel élhetnek azok, akik a Diákhitelt már jövedelmük alapján törlesztik, azaz legalább a törlesztési kötelezettségük megkezdését követő 3. évében járnak, és nem a minimálbér alapján megállapított törlesztőrészletet fizetik. Ők pénzügyi nehézségek esetén (például váratlan kiadások) a havi részletek mérséklését kérhetik a Diákhitel Központnál.

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a törlesztési kötelezettség bizonyos esetekben szünetel. Ilyen eset a gyermekvállalás, a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás, míg egy sajnálatosan bekövetkező halál esetén törlődik a hiteltartozás.

Hogyan igényelhető?

Mi sem egyszerűbb! Egyszerűen felmész a Diákhitel honlapjára, ahol a Diákhitel Direkt (www.diakhiteldirekt.hu) felületen regisztrálva könnyen és gyorsan igényelhetsz magadnak Diákhitelt. Sőt, a hiteligénylés már az elektronikus tanulmányi rendszereken (ETR/Neptun) keresztül is elindíthatóak, ilyenkor ráadásul a rendszer automatikusan betölti az iskoládnál már meglévő személyes adatokat.

Ha megvagy a hiteligényléssel, már csak a szerződést kell alákanyarítani, amit az intézmény hiteligénylési pontján vagy a Diákhitel Központ Személyes Ügyfélszolgálatain lehet aláírni, így egyes iskoláknál ez akár a beiratkozással is összeköthető.

diakhitel-erdeklodom.jpg

Összegezzük

Zárásul foglaljuk össze, hogy mit is mondhatunk el a Diákhitelről:

  • Nincs hitelbírálat, nem kell kezes, nem nézi senki a szociális háttered.
  • Alacsonyak a kamatok.
  • A Diákhitel1 bármire elkölthető, havonta vagy egy összegben kérhető.
  • A Diákhitel2 kizárólag a képzési díjra fordítható, az intézmény számlájára utalják havonta.
  • A kötelező törlesztés jövedelemarányos, és a tanulmányok befejezése után kezdődik.
  • Korlátlanul lehet plusz összeget befizetni, így rövidítve a futamidőt.
  • Rugalmas és kedvezményeket kínál a különféle élethelyzetekre.

(x)