Tegnap este a Microsoft is bemutatta a következő generációs konzolját, s noha a prezentáció egészen unalmas volt (szerintem legalábbis), annyi érdeme mégis volt, hogy most már ismerjük valamennyi új konzolt, s megkezdhetjük a komoly fontolgatást azzal kapcsolatban, hogy melyiket szerezzük be az év végén.

A PlayStation 4 első bemutatója nagyon erős volt, rengeteg új játékot bemutatva, s fitogtatva a konzol közösségi képességeit, ezzel szemben viszont a Microsoft más megközelítéséből, egy multimédiás, „all in one” eszközként prezentálta az új üdvöskéjét, ami éppenséggel még játékokat is lejátszik minden egyéb mellett. Jól látható tehát, hogy a két cégnek különböző elképzelése van a jövőre nézve: a Sony inkább a játékosokra koncentrál, a Microsoft pedig a lehető legszélesebb vásárlóközönséget akarja megfogni, köztük azokat is, akik mondjuk csak tévézni akarnak. Ez a megközelítés megosztotta az érdeklődőket, éles vitákat kiváltva szerte az interneten, de volt egy még érdekesebb kihatása is a leleplezésnek, olyan, ami a pénzügyekben jelentkezik.

A tegnap este megtartott Xbox prezentációt követően a Sony részvényei 8,5 százalékot ugrottak, míg a Microsoft papírjainak értéke 0,95%-ot csökkent -- úgy látszik, a tőzsdének nem tetszett a bemutató, s ennyi alapján nagyobb bizalmat szavaznak a PlayStation 4-nek. Nem szabad azonban azt hinni, hogy ennyivel le van játszva a dolog, jön ugyanis az E3, ahol az MS nagyot villanthat.

xbox-one.jpg