A CES 2013-on leleplezett Xbox IllumiRoomról a Microsoft több dolgot is elárul a héten indult párizsi CHI 2013 nevű rendezvényen, ám előtte még kiadtak egy negyedórás demostrációt, hogy bizonyítsák: valóban a szobánkba tudják vetíteni a játékot.

A szerkentyű valójában egy speciális projektor, ami leszkenneli az előtte lévő teret, a bútoroktól a szobanövényekig, így az ottani berendezési tárgyakat is bele tudja venni a vetítésbe. Magyarán, ha hullik a hó a játékban, akkor az IllumiRoom kivetíti azt a falra – eddig nem nagy cucc, gondolhatnánk. Igen ám, de a hó a padlóra is ráhullik az asztal elé, a polcra a TV előtt, mögött vagy mellett, mi több, a TV-re! Sőt, akár „le is folyhat” a bútorról. Ha valami a képernyőn kívülre esik, akkor az a képernyő körülötti tárgyakon jelenik meg, ha egy golyó kisüvít a játéktérről, a virág mellett fog tovaszállni.

A különböző fény-árnyék effektek igazán bámulatosak, az IllumiRoom mindenképpen egyedülálló játékélményt biztosít majd. Ezek után már nem is tűnik olyan elképzelhetetlennek, hogy egyszer majd tényleg mi magunk lehetünk benne a játékban.

Bár az IllumiRoom elvileg csak Xboxra készül, azért PC-n is szívesen látnánk ilyen megoldást, és a Kinect személyi számítógépes verziója után nem lennénk meglepve, ha bejelentenék. A lenti videó egyéként csak az első rész, ha véget ér, a YouTube rögtön felajánlja a folytatások megtekintését -- érdemes végigülni a bemutatót, nem semmi homiról van szó.