2022-ben a kezdő direktor Parker Finn első filmje, a kis költségvetésből készült Mosolyogj meglepően nagy siker lett, így az író-rendező megkapta a lehetőséget, hogy folytatást készítsen a hátborzongató horrornak. A második rész ma debütál a hazai mozikban, és már az első külföldi kritikák is megjelentek, amelyek összességében elégedettek az új történetet és új karaktereket bemutató folytatással.

A film nehezen nevezhető kifinomultnak, de Parker Finn elég okos rendezővé nőtte ki magát ahhoz, hogy a valóságot hallucinációként, a hallucinációkat pedig valóságként érzékeltesse. A befejezés arra hivatott, hogy a közönség együtt vakarja a fejét, és ez azért van, mert Parker Finn, aki szerelmes a saját maga által megalkotott mitológiába, grandiózus irányba viszi el. A film testhorroros maximalizmusban és logikai minimalizmusban csúcsosodik ki. Addig viszont őszinte pillanatokat prezentál ki a popsztárok világának nyugtalanító irrealitásáról” – véli a Variety kritikusa, akinek noha van némi kivetnivalója a folytatással kapcsolatban, szerinte a főszerepet játszó Naomi Scott alakítása őszinte érzelmi töltettel ruházza fel a Mosolyogj 2-t.

Az amerikai IGN kritikusa 7 pontot adott a folytatásra a lehetséges 10-ből, és úgy ítélte meg, hogy a Mosolyogj 2 ugyan nem annyira rémisztő, mint az első rész volt, de ettől a filmtől is gonosz vigyorra húzódik majd a néző szája. „Parker Finn író-rendező biztos kézzel szállította a folytatást, mely a fantomi szuicid-rontással egy popsztárt fertőz meg, akit az Aladdinból ismert Naomi Scott játszik ellenállhatatlanul és elhivatottan. A Mosolyogj 2 nem igazán ér fel a szadista módon hatásos elődjéhez a rémisztőség tekintetében, mert ha egyszer láttál egy, az Alice-ból ismert Cheshire-macskához hasonlóan vigyorgó fantom doppelgangert, láttad mindet. De ez a film működik a zeneipar fényűzése mögötti árnyoldal taszító portréjaként, és olyan végkifejlet felé halad, ami minden egyes torz mosolyt kiérdemel.

A Mosolyogj 2 bizonyítja azt, hogy Finn egy tehetséges vizuális stílusművész, aki a színészeket i biztos kézzel irányítja. Talán csak vissza kéne vennie egy kicsit abból a tévképzetből, hogy a több az mindig több, és nagyobb fókuszt kellene helyeznie a történetmesélői képességére. De sok van még egy rendezőben, akinek a vállát nem nyomja a tétovaság súlya, és a folytatás láttán rengeteg horrorrajongó szája fog fültől fülig érő vigyorra húzódni” – véli a The Hollywood Reporter kritikusa, akinek véleménye alapján ugyan a folytatás feláldozta a bőr alá kúszó feszültséget a látványos vérengzés oltárán, ám a második rész így is jól sikerült.

Az IndieWire újságírója B-minősítést adott a filmre, ám szerinte az sokkal jobb az első résznél, továbbá arra is jó esélyt lát, hogy a szériából igazi október horrorfranchise váljon az elkövetkezendő években, melynek minden következő részében más színészgárdát és egy más sztorit mutat be. Technikai értelemben is lényeges előrelépésnek tartja a folytatást: „Öröm nézni, ahogy Finn nagyobb díszleteket épít és bonyolultabb felvételeket koreografál – ez egy olyan kiváltság, amit nyilván kiérdemelt a második filmes alkotó, akinek nagyobb játszótér nyílt, miután az első filmje 200 millió dollárt termelt 17 éves büdzsével szemben. És Scott kiváló alakítása a sodródó popsztár szerepében már önmagában is elég élvezetes lenne, még a horroros csavar nélkül is.

A The Daily Beast kritikusa szerint a Mosolyogj 2 egyenesen kenterbe veri a Joker 2-t és a Terrifier 3-at is minőség tekintetében. A szerző szerint a folytatás egyáltalán nem hajlandó letérni az első részre jellemző, A kör és a Valami követ által kitaposott ösvényről, és Naomi Scott magával ragadó alakítást nyújt az énekesnő szerepében, akit elvakít a hírnév, miközben szakmai elvárások és kínzó kényszerérzések gyötrik. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a főszereplőn kívül nincs más kidolgozott karakter, de ettől függetlenül így is egy nagyszerű folytatásról beszélünk.

A borítókép forrása: Screenrant