Noha Matt Reeves 2022-es Batman-filmjének a folytatására még várni kell, addig is itt van az önálló Pingvin-tévésorozat, ami a gothami maffiózó történetét meséli tovább, méghozzá az HBO saját streaming-platformán, a Maxon. A széria szeptember 19-én startol, de természetesen a profi kritikusok már megnézhették a teljes évadot, és el is mondhatták róla a véleményüket. Ezek alapján kifejezetten jól sikerült megragadni a történét és a Colin Farrell alakította figura lényegét: 45 írás alapján a Pingvin 93%-on áll a Rotten Tomatoes oldalán, a színész teljesítményét pedig a legnagyobb filmes és sorozatos maffiózókhoz hasonlítják.

Ez egy ötcsillagos sorozat, amit a maffiafilmek rajongói imádni fognak. Ez a Pingvin nagyon olasz-amerikai, Farrell megtalálta a legélvezetesebb gonosz hangot Tony Soprano és De Niro Vito Corleonéja között” – írta a London Evening Standard kritikusa, akire sokkoló élményként hatott a sorozat, és azt állítja, hogy néha már-már Shakespeare-i magasságokban jár a végeredmény.

Lauren LeFranc showrunner nem vesztegeti az idejét abban, hogy felvázolja, mi hajtja ezt a középszintű gengsztert arra, hogy új magasságokba törjön: a vágy, hogy lássa, szeresse és tisztelje őt mindenki a környezetében. Fokozottan igaz ez a problémás anyjára, Francisre (Deirdre O’Connell), akivel Oz a legtöbbet törődik. A köztük lévő dinamika a sorozat legegyedibb és legérdekesebb aspektusa, ami a későbbi epizódokban kielégítően alakul” – véli az Empire ítésze, aki négy csillagot adott a Pingvinre a lehetséges ötből.

A ScreenRanttől ugyancsak 4 pontot kapott a sorozat, a lap kritikusa a Maffiózókhoz és a Breaking Badhez hasonlítja a spinoffot, de ettől függetlenül szó sincs arról, hogy a címszereplő egy olcsó Tony Soprano utánzat lenne. „A spinoffok kapcsán mindig felmerül a kérdés, hogy van-e létjogosultságuk, és a Pingvin esetében az az ember érzése, hogy aktívan próbáltak valami újat csinálni, anélkül, hogy a szélesebb DC lore-ra támaszkodtak volna. A sorozat 8 órás játékidejébe nagyon sok mindent belepakoltak, és meglepően őszinte pillanatok is kerültek a csavaros narratíva és a véres erőszak mellé. Erős adalék Matt Reeves Batman univerzumához.

A MovieWeb kritikusa már az Emmy-díjat is kilátásba helyezte Colin Farrellnek, és emellett a szereplőgárda többi tagját is dicsérte. Azonban kihangsúlyozta, hogy a sorozat semmiképp sem gyerekeknek való, viszont az éles szemű DC-rajongók könnyedén kiszúrhatnak néhány frappáns easter egget.

A Total Film amúgy a Sofia Falcone-t alakító Cristin Miliotit is kiemelte, aki szerintük egyenesen a saga legjobb karakterévé válik a sorozat végére. „Ha ismeritek a munkásságát a Palm Springsből és az Így jártam anyátokkalból, nem fog meglepni, hogy milyen elbűvölő színész, de az a színtiszta brutalitás, amivel felruházza a szerepet, mindent felülmúl.

A kritikák alapján tehát érdemes lesz időt szánni a sorozatra, ami – ahogy már korábban is említettük – szeptember 19-én kezdődik a Maxon, a következő epizódok pedig hetente fognak érkezni.

A borítókép forrása: CBR