A Sandy Hook általános iskolában történt lövöldözés ismét napirendre tűzte az amerikai fegyvertartási törvények és a szórakoztatóipar erőszakgerjesztő hatása körüli vitákat, és miután a napokban többen is a videojátékokat vádolták az ügyben, John Riccitiello, az Electronic Arts vezérigazgatója időszerűnek látta, hogy személyesen is felszólaljon az ügyben.

Az EA vezérigazgatója szerint a játékok ártalmatlanok

"Tisztázzunk valamit: a videojáték-ipar egy érett, felelősségteljes iparág, sokkal inkább, mint sokan gondolják. Először is, meg vagyunk győződve róla, hogy minőségi tartalmat árulunk, illetve, hogy nem létezik elfogadott, tényszerű bizonyíték a játékok piaca és az Amerikán végigsöprő erőszakhullám között." -- kezdte Riccitiello a cég befektetői gyűlésén.

"Kétségtelen, hogy mi, akárcsak önök, döbbenten álltunk a coloradói, a connecticuti és az összes több helyen történt esetek előtt, az elmúlt tíz évre visszamenőleg. Ugyanakkor viszont rengeteg kutatás készült, melyek kapcsolatot kerestek a videojátékok és a valós erőszak megjelenése között, mégsem találtak semmit. Hosszan mesélhetnék önöknek arról, hogy Dániában, az Egyesült Királyságban, Írországban vagy Kanadában ugyanannyi, vagy akár több erőszakos médiatartalmat fogyasztanak az emberek, mint az Egyesült Államokban, mégis jelentősen alacsonyabb arányt mutatnak a fegyverrel elkövetett bűneseteket mérő statisztikák. Csak épp nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy konkrét kutatások készültek, több száz millió dollárt költöttek erre a témára, és nem találtak kapcsolatot a két dolog között, mert egyszerűen nincs." -- foglalta össze véleményét a világ egyik legbefolyásosabb kiadójának vezetője.

Riccitiello nemrég az USA alelnökével is tárgyalt a játékok ügyében, melynek közvetve Obama elnök fegyverellenes politikájához is köze lehetett. Meglátjuk, mi lesz a dologból, mindenesetre meg lennénk lepve, ha egy olyan rengeteg pénzt mozgató iparágat, mint a videojátékoké, államilag akarnának szabályozni a jövőben.