Nagy ritkán megdicsérjük az EA, amiért ilyen klassz új játékokkal (Dead Space, Mirror’s Edge) rukkol elő, vagy hogy a PC-t sem hanyagolja annyira (a FIFA új grafikus motorja), de utána szinte rögtön olyan balga dolgot művel a vásárlóival, amitől a hajunk is az égnek áll, és most megint egy ilyen megmozdulásuk a következik.

A Red Alert 3 hivatalos fórumán az eeapoc álnevű adminisztrátor, (becsületes nevén Aaron Kaufman) szerint az EA új rendszert fog bevezetni, amiben a fórumhozzáférésünk és a mester EA-accountunk össze fog kapcsolódni. Ez így első hallásra jónak hangzik, hisz kevesebb jelszót kell észben tartani, azonban ha jobban belegondolunk, ez egy nagyon rossz ötlet, ugyanis ha egy nem oda való beszólásunk, vagy egy túlzásba vitt reklamációnk miatt bannolnak a fórumokról, akkor búcsút inthetünk a játékbeli hozzáférésünknek is. Az EA oldalán sem a segítségnyújtó topikban, sem a használati feltételek között sincs jelölve, hogy miért lehetünk kitiltva, így a felhasználók csak a sötétben tapogatóznak, hogy mit mondhatnak vagy tehetnek, és mit nem.

Gondolhatjuk, hogy már most nagy a felháborodás az üggyel kapcsolatban és sokaknak az első gondolta az volt, hogy a mamutcég ezzel a mozdulattal csak el akarja hallgattatni a céget kritizálókat, a vélt vagy valós sérelmeik miatt túl hangosan reklamálókat, vagy az egyszerűen csak pimaszkodó vérpistiket, és ebben teljesen igazuk is van, de az EA azért választhatott volna valami kevésbé radikális megoldást is, mint a becsületesen megvásárolt játékunktól való eltiltást. Én azt javaslom, hogy ameddig nem tisztázódik az ügy -- lévén az EA hivatalosan még nem kommentálta az esetet -- civilizáltan, és persze anyázásmentesen fogalmazzuk meg a mondandónkat, aminek révén akár még hamarabb is kaphatunk segítséget.



Megérkezett az EA hivatalos válasz az ügyben, amiben kijelentették, hogy a játék- és a fórumhozzáférésünk két különböző dolog, így ha kitiltanak fórumokról, az nem jár együtt a játékainkból való kizárással. A kitiltást értelemszerűen akkor érhetjük el, ha megsértjük a használatai feltételeket, vagy az adott fórum szabályait.

Hasonló esetet láthattunk nemrég, mikor a Spore DRM-jével kapcsolatban az EA egyik adminisztrátora azzal fenyegetőzött, hogy bannolja azokat, akik továbbra is sipákolna a másolásvédelem miatt. Miután napvilágot látott az a bejegyzés, a cég gyorsan megcáfolta azt, ahogy tette most is.