Az EA egykoron a Valve játékainak hivatalos kiadója volt, és bár a két cég között most is baráti a viszony, a New York Times friss cikke szerint a kiadóóriás fel akarta vásárolni a csapatot, és végül ez vezetett a szakításhoz. A lap két anonim forrásra hivatkozva írja, hogy az EA egymilliárd dollárt ajánlott fel Gabe Newellnek, csak legyen övék a Valve, noha a tárgyalások során ezt az összeget még lehetett volna felfelé tornászni.


Ha másként alakul, most a Valve-en is így ücsörögne Peter Moore

Newell azonban nemet mondott, mert féltette a csapat kreatív szabadságát és úgy vélte, hogy a tulajdoni viszonyból kifolyólag idővel szétdarabolódna a vezetőség. Az EA ezt az egymilliárdot az elmúlt öt évben inkább a közösségi- és mobildivízióra költötte, egyelőre mérsékelt sikerrel. Michael Pachter játékipari elemző egyébként most 2,5 milliárd dollárra becsüli a Valve piaci értékét -- ennyit kétséges, hogy bárki ki akarnak fizetni a csapatért.

2008-ban egyébként felmerült, hogy a Google lecsapna a cégre, de végül ezt pletykának bélyegezve elvetették. A Steammel a Valve azóta egyeduralkodó lett a digitális disztribúció világában, Gabe Newell pedig épp a Microsofttal vív véget nem érő, igaz, kissé egyoldalú szócsatát a Windows 8 miatt.