De vajon mi az igazság? A kérdés megválaszolásához most összegyűjtöttük a különleges finomságok legfőbb tulajdonságait, ami alapján már talán egyszerűbb lesz a döntést meghozni.
Az aszalás folyamata
Az aszalás egy természetes tartósítási eljárás, egy olyan technológia, amit évezredek óta használunk. Ennek során a gyümölcsök víztartalmát csökkentjük, aminek hatására – megfelelő tárolás mellett – sokáig fogyaszthatóak maradnak.
A legtöbb esetben adalékanyagok nélkül készülnek, de az üzletek nagy részében cukrot és egyéb, az egészségre nem túl jó hatást gyakorló anyagokat adnak az aszalványokhoz. A Szederka Gasztroshop snackjei között azonban kizárólag kézműves változatokat találni, amik nem tartalmaznak semmit a gyümölcsön kívül.
Tény, hogy nem minden adaléktól kell tartani, hiszen vannak olyanok, amelyek segíthetnek megőrizni a termék élénk színét és tartósságát. Bár sok esetben allergiás reakciókat válthatnak ki, emellett gátolhatják a B-vitaminok felszívódását.
Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes saját kezűleg készíteni őket, valamint megbízható helyről beszerezni az aszalványokat. Hazánkban a szezonális gyümölcsök bőséges választékát kínálja a nyár, a betakarításkor érdemes az év végi időszakra is gondolni.
Miért előnyös fogyasztani őket?
Mert az aszalt gyümölcsök megőrzik az eredeti aromájukat, emellett a vitamin- és az ásványianyag-tartalmuk sem csökken. Bővelkednek karotinban, B1- és B2-vitaminban, niacinban, C-vitaminban, kálciumban, káliumban, vasban és rézben egyaránt.
Nem beszélve arról, hogy a koncentrált cukortatalmuknak hála, a fogyasztásuk az édesség iránti vágyunkat is csökkentheti. Emellett kiváló helyettesítői lehetnek egyes desszertek cukoralkotójának. Ilyen az aszalt szilva, a barack vagy éppen a datolya.
Egyes típusok magas rosttartalommal rendelkeznek, ami miatt természetesen módon akadályozzák, és szüntetik meg a székrekedést. Nem beszélve arról, hogy megfelelő mennyiségben fogyasztva telítettségérzetet biztosítanak. Vízben megduzzasztva vagy főzve pedig gyakran kiváló elemei a konyhának. Ehetjük őket magukban, tehetjük édességekbe, müzlibe, süteményekbe, de sokan húsételekhez is ezeket használják.
Melyek a legnépszerűbb fajták?
A legismertebbek a szilva, az alma, a körte, a sárgabarack, a meggy, az áfonya, valamint a szőlő, azaz a mazsola, a füge és a datolya. Sokan szeretik emellett még az ananászt, a banánt, illetve az utóbbi időben népszerűvé vált a mangó és a papaya is.
A Panyolium aszalt beregi köre már-már kuriózumnak számít. A kézzel válogatott, magozott, fatüzelésű kemencében aszalt beregi vilmoskörte nem tartalmaz kén-dioxidot, hozzáadott cukrot és tartósítószert. Ugyanez elmondható a szilváról és a szatmári almáról egyaránt.