Talán senkinek sem kell bemutatnunk a 2016-ban, az Annapurna Pictures részeként megalakult Annapurna Interactive-ot, hiszen olyan remek játékok kiadásáért felelt a cég, mind az egyik legjobb sétaszimulátornak tartott What Remains of Edith Finch, a különleges konepcióra épülő Outer Wilds, valamint a cicaimádók minden álmát megvalósító Stray. 2020-ban az első belső fejlesztőstúdióját is megnyitotta a brigád, amiről 2022-ben kiderült, hogy besegítNo Code Studiosnak (Observation) a Silent Hill: Townfall munkálataiba, jelen pillanatban azonban nem ez az Annapurna Interactive legfőbb prioritása, merthogy a videójátékos részleg tulajdonképpen nem is létezik.

Történt ugyanis, hogy a cég elnöke, Nathan Gary a közelmúltban tárgyalásokat folytatott az Annapurna alapítójával, Megan Ellisonnal annak érdekében, hogy a videójátékos divízió önálló entitásként működhessen tovább. Igen ám, csakhogy Ellison végül végül visszalépett a tárgyalásoktól, minek következtében Gary lemondott a posztjáról, és közel 30 másik személy, köztük a részleg társvezetői, Deborah Mars és Nathan Vella, valamint a csapat teljes fennmaradó személyzete is csatlakozott hozzá.

annapurna-interactive-felmondas.jpg

A kép forrása: Annapurna

„Az Annapurna Interactive csapatának mind a 25 tagja kollektíven lemondott” – közölte Gary és többi munkatárs a Bloombergnek adott közös nyilatkozatában. „Ez volt az egyik legnehezebb döntés, amit valaha is meg kellett hoznunk, éppen ezért nem vettük félvállról ezt a lépést.”

Még folytak a szóban forgó tárgyalások, amikor Annapurna Interactive újra alkalmazta az Epic Games korábbi vezetőjét, Hector Sanchezt az interaktív és új médiáért felelős elnöki posztra, Paul Doyle pedig stratégia vezetőként került a képbe. Az IGN úgy tudja, hogy Sancheznek kellett volna vezetnie az Annapurna játékokkal kapcsolatos erőfeszítéseit Gary távollétében, ám most, hogy Gary lemondott, Sanchez vette át a vezetést.

A Bloomberg és az IGN értesülései szerint Sanchez a héten beszélt a partnerfejlesztőkkel, kiemelve, hogy az Annapurna folytatja a már meglévő szerződéseit és pótolja a távozó munkatársakat. Az Annapurna szóvivője megerősítette az IGN-nek, hogy ez a terv magában foglalja mind bizonyos szerepkörök betöltését, mind pedig a harmadik felekkel való partnerséget, amennyiben szükség van extra segítségre a hiányosságok kiküszöbölése miatt. Az Annapurna Interactive tehát a tömeges felmondás ellenére sem lett az enyészeté (szerencsére), ám elég ritka az ilyen mértékű önkéntes „kivonulás”, pláne egy olyan időszakban, amikor eleve naponta hallani a leépítésekről és a bezárásokról.

A borítóképek forrása: Steam