Kis hazánkban még most is sokan vélekednek úgy, hogy a Wii „gyerekjáték”, alkalmi (casual) szórakozás. És miközben ebben van némi igazság, pontosítani muszáj: a Nintendo ügyes üzletpolitikával kiépített egy olyan brandet, amely az egész családot kiszolgálja: lehet együtt mókázni, és lehet magunkban, korhatártól függetlenül, ugyanis, hogy az egyik sztereotípiát eloszlassam: nemcsak a kicsik találhatnak maguknak megfelelő játékot, hanem szüleik is, durván véres címek is felbukkantak a fehér műanyagdoboz kínálatában, az anyukáknak és más mozgásigényes családtagoknak való fitneszprogramról már nem is beszélve.
 
Amikor annak idején még Revoultion névvel bejelentették a konzolt, sokan szinte kigúnyolták a fura kontrollert, amely mára világőrület lett -- a japán kiadó egész franchise-t épített a különféle mozgásérzékelős perifériákra. Ez az, amire sokan nem számítottak, köztük a két nagy ellenfél sem, és amely miatt a Nintendo meglehetősen kövér előnyre tett szert a piaci versenyben; a hátrány ledolgozásán egyelőre a Sony és a Microsoft is keményen melózik, miközben a mariós cég vidáman számolgatja a zöldhasúakat...

Ezt a hosszas felvezetést azért tartottam fontosnak, mert mint írtam, nem kevés előítélet övezi idehaza a Wii-t, ráadásul sokan úgy kritizálják és savazzák, hogy nem ismerik, nem próbálták ki – miközben nyugaton még mindig nem csillapodik iránta az érdeklődés és a rajongás. Ezt jól példázza hírem tárgya, az Amazon.com 2009-es toplistája a „Video Games” kategóriában, amely egyaránt tartalmazza a hardvereket és szoftvereket. A fenti, a szokásosnál hosszabb bevezető fényében talán már nem lesz meglepő a végeredmény:

  1. Wii
  2. Wii Remote Controller
  3. Wii MotionPlus
  4. Wii Nunchuk Controller
  5. New Super Mario Bros
  6. Wii Fit Plus with Balance Board
  7. Wii Sports Resort
  8. Wii Fit
  9. Call of Duty: Modern Warfare 2 (Xbox 360)
  10. Mario Kart Wii with Wii Wheel

A következő húszban már felbukkan a konkurencia: a Sony esetében a PlayStation 3 Dualshock 3 Controller (11.), a Call of Duty : Modern Warfare 2 (13.), a PS3 120GB Slim (17.) és az Uncharted 2 : Among Thieves (18.), míg a Microsoft konzoljára az Assassin's Creed II (15.), a Halo 3: ODST (16.), és a Left for Dead 2 (20.), a többi helyen azonban továbbra is a Wii-hez való cuccokat találjuk. Az első huszonötbe egyetlen PC-s cím tudta beverekedni magát, gondolom, ez már nem lesz annyira meglepő: a The Sims 3. (A helyezéseknél egyébként vegyétek figyelembe a megjelenési dátumokat is!)

Mit lehet még ehhez hozzátenni? A kedvenc Wii reklámomat, melyet ugyan már megmutattam, de közkívánatra álljon itt még egyszer, meg úgysem lehet eleget nézni Alec Baldwin és családja önfeledt műsorszámát -- no és egy kis utószilveszteri mókának sem rossz. BÚÉK!