Tehát tilos az állattartás az asztmás emberek számára? 

Erre a kérdésre nincs általános igen vagy nem válasz. Ez inkább egyénre szabott döntés, amit az allergiás tünetek súlyossága, valamint az határoz meg, hogy ezek mennyire szabályozhatók gyógyszeres kezeléssel, allergia elleni oltással vagy olyan módszerekkel, amelyek segítségével csökkentheted a háziállatoktól származó allergéneknek való kitettséget. 

Ilyen például a BARFSHOP.hu szőrre kifejlesztett termékei között megtalálható Belefulladok a szőrbe csomag használata, amelyet arra találtak ki, hogy segítsen megélni a vedlési időszak nehézségeit. A mellékelt Zooro kefékkel ki tudod szedni majd az elhalt szőrszálakat, a sörélesztő pedig a biotin tartalmával segít abban, hogy az új szőr fényes és egészséges legyen.

De az első és legfontosabb, hogy keress fel egy orvost!

Javasoljuk, hogy fordulj egy allergia specialistához, aki megbizonyosodik majd arról, hogy valóban a kedvenced az oka-e az allergiának, és segít olyan kezeléseket keresni, amelyek enyhítik a felmerülő tüneteket. A legelterjedtebb manapság talán az immunterápia (deszenzitizáló injekciók), mivel az esetek többségében hatékony módszernek bizonyult az allergiás panaszok kezelésére.

Ezután érdemes megtenned a szükséges óvintézkedéseket

Először is hetente legalább kétszer fürdesd meg a kedvencedet. Arra viszont ügyelj, hogy néhányan közülük nem igazán szívlelik a fürdőzést, ezért kezdetben előfordulhatnak apró harapások vagy karmolások. A maximális biztonságot viszont úgy érheted el, ha naponta egy nedves ruhával vagy törlőkendővel is áttörölgeted, és elkezded használni a fent már említett Belefulladok a szőrbe csomagot.

Hozz létre egy allergénmentes szobát!

Fontos, hogy tartsd távol a kedvencedet a hálószobádtól, és zárd el az ebbe a helyiségbe vezető szellőzőnyílásokat. Emellett érdemes még bevetni a szobában egy nagy hatásfokú HEPA légtisztító szűrőt is, amiből akár a ház többi sarkába is nyugodtan elhelyezhetsz egyet-egyet.

httpswwwbarfshophu-2023-marcius-cikk1.jpg

Sőt, léteznek már HEPA szűrővel felszerelt porszívók is, amelyek magas hatékonyságú részecskeszűréssel gyűjtik össze a port és az egyéb apró szennyeződéseket a levegőből. Olyannyira hatékonyak, hogy 99,97%-os szennyeződés eltávolításra képesek.

Korlátozd a lakásban a textileket!

Az allergének összegyűlnek a szőnyegekben, a függönyökön és a kárpitokon, ezért tegyél meg mindent annak érdekében, hogy korlátozd ezeknek a számát az otthonodban, és ezeken pedig érdemes hetente gőztisztítást végezni.

Az allergiás tünetek a teljes kumulatív allergén terhelésből adódnak. Így, ha ezeknek a számát megpróbálod csökkenteni a fenti módszerek segítségével, akkor nagy az esélye annak, hogy nem kell megszabadulni a kedvencedtől.