A Penta Elektrik túlfeszültséglevezetői olyan minőségi termékek, melyeket bátran állíthatunk otthonunk biztonságának szolgálatába. Alábbi cikkünkben átnézzük, mit is érdemes tudni a túlfeszültségvédelemről.

Mitől véd a túlfeszültséglevezető?

A hálózati feszültség Magyarországon 230 V, minden ezen érték felettit túlfeszültségnek nevezünk. A túlfeszültség levezetőnek hívott készülék az ilyen - például villámcsapás okozta - hálózati tüskéktől védi meg elektronikai eszközeinket, hiszen az kárt okozna bennük. 

Minden esetben érdemes ilyet beépíteni otthonunkba, irodánkba, mert minél több energiát képes levezetni, annál nagyobb eséllyel védi majd meg készülékeinket. Nemcsak számítógépről beszélünk, hanem bármiről, ami a hálózatra van csatlakoztatva. Miért kockáztatnánk?

https-penta-elektrikhu-2023-december-cikk3.jpeg

Ha van a közelünkben villámhárító, ahová gyakran csap a villám, még nagyobb szükség lehet ilyen készülékre, ajánlottan olyan termékre, mely három védelmi fokozatot tartalmaz. De mik is ezek?

A készülékek fokozatai és védelmük

A túlfeszültséglevezetőknek három fokozata van, minél nagyobb a szám, annál nagyobb a védelem érzékenysége. 

  • Az 1-es és 2-es fokozat 5-12,5 kiloamper (kA) levezető képességű, ezeket otthoni, kisebb irodákban lévő használatra ajánlják a szakemberek, ezek általában egybe vannak építve.

  • A 3-as fokozatú túlfeszültséglevezetőkkel az érzékenyebb elektronikai eszközöket védhetjük meg, ide tartoznak a gyengeáramú és az okoseszközeink. A túlfeszültségvédős hosszabbítókban is ez a 3-as található meg. 

  • A szikraközös túlfeszlevezető levezető képessége megközelítheti akár a 100 kiloampert is, ezt ipari környezetben szokás használni.

Meg kell még említeni a villámvédelem kérdését is, amit a fenti fejezetben már érintettünk. E szerint villámhárítók közelében mindenképp érdemes B+C, vagyis 1+2 fokozatot beépíteni, de nem mindegy, hogy a betáplálás légkábeles vagy földkábeles. Előbbinél a kockázat nagyobb, 2+3-as fokozatra van szükség a túlfeszlevezetőnél, földkábelesnél viszont elég a kettes fokozat is.

A villámvédelem és az épület földelésének kapcsolata

Felmerülhet a kérdés, hogy a fenti kettő vajon össze van-e kötve? A válasz: igen és nem, mert bár a villámhárítók önálló földelési rendszert alkotnak, a levezetők viszont össze vannak kötve az elektromos szekrények földelő szondáival. Ezért az EPH-ba (potenciál kiegyenlítés) be kell kötni az épület fém szerkezeteit is, pl. korlátokat, szekrényeket, stb.

A fokozat kiválasztásához kérjük szakember segítségét, hogy megvédjük erős és gyengeáramú hálózatunkat, készülékeinket is a gondoktól.