Gondolunk itt például az autóbejáróra, a gyalogos közlekedést biztosító járdára, kerti utakra, esetleg a kert azon részére, ahol a kültéri bútorok kapnak helyet. Ezeken a területeken sok esetben megjelenik egy speciális burkolattípus, a térkő. 

Ezzel kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy vajon van-e lehetőség annak festésére. A válasz az, hogy igen, ehhez csak a MesterekFutára fedőbevonatai között is megtalálható térkőfestékek egyikére van szükségünk.

Mielőtt persze, nekiállnánk a munkának, fontos, hogy tisztában legyünk néhány lényeges dologgal, nézzük, hogy mik is ezek pontosan!

Mikor jó megoldás a térkő festése?

Mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy mikor jó megoldás a térkő festése és mikor érdemes inkább a csere mellett dönteni. Amennyiben a burkolat nincs megsérülve, megfelelően el tudja látni a funkcióját és esztétikai szempontból is kielégítő a kinézete, akkor nem feltétlenül kell kicserélni.

mesterekfutarahu-2024-januar-linkmarketing-1.jpeg

Ha a térkövekkel csak az a probléma, hogy az eredeti színük már megkopott, kifakult, esetleg csúnya foltok jelentek meg a felületükön, akkor egy magasnyomású mosóval végzett, alapos tisztítást követően a térkőfestés remek megoldást nyújthat a felújításukra, felfrissítésükre.

Mennyire bonyolult a munka?

Mivel a térkő festése nem tartozik a bonyolultabb műveletek közé, így könnyedén el tudjuk végezni még akkor is, ha nincs számottevő tapasztalatunk benne. Akár teljesen kezdőként is el tudunk boldogulni a feladattal.

Lényegében csak annyit kell tennünk, hogy 1-2 réteg festéket felviszünk a felületre, melyet ecsettel, hengerrel vagy akár valamilyen festékszóró eszközzel is el tudunk végezni.

Mennyire drága?

A munkához a kifejezetten erre a célra kifejlesztett, úgynevezett térkőfestékeket érdemes használni, ezeknek az árát tehát mindenképp bele kell kalkulálni a költségvetésbe. Ugyanakkor még így is jobban jövünk ki pénzügyileg, mintha egy teljes térkőcserét kellene finanszíroznunk. 

Milyen hátránya van?

A fentiekből látható, hogy a térkő festés egy viszonylag egyszerű és olcsó megoldás arra, hogy a burkolatot esztétikusabbá tegyük. Csak egyetlen hátránya van, az, hogy még akkor sem lesz hosszú távon tartós a munkánk, ha kiváló minőségű festéket használunk.

Amennyiben tehát ezt a technikát választjuk, akkor számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy idővel a folyamatos igénybevétel miatt a térkőre felvitt festék elkezd kopni. Különösen igaz ez azokra a területekre, ahol gépkocsival is közlekedünk. Itt egy-két évente újra el kell végezni a műveletet.

Ezek tehát a legfontosabb tudnivalók, melyekkel mindenképp tisztában kell lennünk, ha a térkő festése napirenden van nálunk.