Ha nincs időd és energiád ezzel bajlódni, akkor sincs semmi veszve! Például a Morva Növénydoki gazdaság adminisztráció terén is segítségedre lehet, így a keresztellenőrzések miatt sem kell, hogy fájjon a fejed! De szükség esetén támogatnak növényvédelmi kérdésekben, precíziós gazdálkodás terén vagy akár pályázatírásban és talajmintavételben is.

Cikkünkben most részletesebben is bemutatjuk, hogy milyen kérdések merülhetnek fel a keresztellenőrzések során. Ha Téged is érint, tarts velünk!

Túligényléssel kapcsolatos információk

Előfordulhat, hogy túligénylési problémákat jelez nekünk a Kincstár. Ez azt jelenti, hogy a támogatható területen felül érkezett be igénylés. Lehet, hogy nem mi, hanem a szomszéd lépte át a keretet, de ezt akkor is tisztázni kell!

Ha belépünk az Egységes Kérelembe, akkor a keresztellenőrzéssel érintett területek barnák lesznek. Itt ki kell keresni a túligényléssel megjelölt részt, és a táblarajzot is tudjuk ellenőrizni. Ha nem nálunk van a hiba, akkor haladhatunk is tovább!

https-morvanovenydokihu-2024-augusztus-cikk1.png

Átfedés miatti hiba – ki tévedett?

Felmerülhet olyan probléma, hogy összerajzoltuk a táblát a szomszédos gazdálkodóval. A fent már említett felületen tudjuk ezt előkeresni, és a másik fél táblarajzát is le tudjuk kérni. Így könnyen össze lehet vetni, hogy hol, ki csúszott el. 

Ha mi tévedtünk, akkor át kell rajzolni a táblarajzot, de ha a szomszéd, akkor jöhet a következő kérdés!

Ellentmondások a termeléshez kötött, növényalapú jogcímekkel

Azok a gazdálkodók, akik termeléshez kötött támogatást igényeltek, kötelesek bemutatni a vetőmagszámlákat. Ezek hiányában csúszhatnak a kifizetések. Tehát mindenképp javasolt az Egységes Kérelembe feltölteni őket!

Másodvetés vagy agrotechnika tényleges megvalósításának hiánya

A legtöbb keresztellenőrzés erre irányul. Ilyenkor arra hívják fel a figyelmet, hogy nem rögzítettük az AÖP vállalásokat, az ökológiai másodvetéseket és az AKG zöldtrágyanövény vetést. Mivel ez egy jogvesztő témakör, nagyon fókuszált figyelmet igényel. Vagyis ha elvégeztük az adott agrotechnikai feladatot, de nem került fel a kérelembe 15 napon belül, akkor nem fogjuk tudni pótolni, és elesünk az AÖP támogatástól.

Figyelhetünk mi magunk is a gazdálkodás minden adminisztrációs részére, de legjobb ezeket a feladatokat kiszervezni. Rengeteg időt spórolhatunk meg vele, amiből a mai világban amúgy is a legkevesebb van!