Ezért hangzik el szinte mindig a “Mi motivál?” kérdés

A motivációról való érdeklődés szinte minden munkakör kapcsán előkerül, így akkor is, ha az általunk választott diákmunka Budapest területén kap helyet. Ezt a kérdést nem úszhatjuk meg tanulóként és főállású munkavállalóként sem. 

A kérdés feltevésének oka sokrétű. Egyrészt a munkáltató valóban kíváncsi arra, mi motiválta az álláskeresőt az adott pozícióra való jelentkezésben. Másrészt sok-sok információt le lehet szűrni abból, hogy milyen felelet érkezik a kérdésre. Így nem csak illendőségből vagy a rendelkezésre álló idő kihasználása érdekében teszik fel a kérdést. Valódi célja és haszna van, az interjúztatók számos dolgot megtudhatnak belőle a jelentkezőről. 

budapestallashu-2024-augusztus-linkmarketing-1.jpg

Válaszok, amelyek megállják a helyüket

Először is fontos, hogy olyan feleletet adjuk, amely egybevág azzal a pozícióval, ellátandó feladatkörrel, amelyre munkavállalót keres a cég. A válaszunkból tűnjön ki, miért fontos nekünk az adott álláshely betöltése. Az őszinteség kiemelkedő jelentőséggel bír, ne mondjuk kitalált dolgokat! 

Ha nincs konkrét, egyértelmű válaszunk, reagálhatunk múltbéli eseményekre is. Utalhatunk egy korábbi munkahelyünkre, sikeres projektünkre, csapattagokra, feladatokra, bármi olyan tényezőre, amelyben eredményesek voltunk és örömmel, büszkén emlékezünk vissza rá. Természetesen ebben az esetben is elengedhetetlen, hogy kapcsolódjon a jelenleg pályázott pozícióhoz. 

Mindenki szereti a történeteket, a magával ragadó sztorikat. A motivációra vonatkozó kérdésben is érdemes ezt kihasználni. Meséljük el, az előző munkahelyeink egyikén mi olyannal foglalkoztunk, amely az aktuális cégnél is hasznos lehet! Ha igazán biztosra akarunk menni, a fentieket gyúrjuk egybe, foglaljuk össze válaszadáskor.

További tippek álláskeresőknek

Annak érdekében azonban, hogy az olyan munkakereső portálokon, mint amilyen a BudapestAllas.hu is, meg tudjuk találni a számunkra tökéletes lehetőséget, számos teendőnk van.

A megfelelő önéletrajz és a személyesebb hangvételű motivációs levél nagyban hozzájárul a sikerhez. Hiszen ha ezek a dokumentumok valamilyen módon kiemelkednek a többi közül, képesek a HR-esek és a vezetők figyelmét megragadni. Ezzel pedig máris közelebb kerülünk ahhoz, hogy sor kerüljön a személyes találkozásra.