A leginkább a Destiny 2 (ebből volt is egy kisebb 'balhé') és a Warframe eltitkolt gyermekének tűnő The First Descendantet nem kevesebb mint 10 millió felhasználó próbálta ki az első egy hét során, ami kirobbanó sikernek mondható – még úgy is, hogy egy ingyenes címről beszélünk, hiszen ez sem feltétlenül garancia a sikerre. A NEXON Games looter shootere azonban ettől függetlenül sem örvend túl jó megítélésnek, hiszen amellett, hogy csupán 57 ponton áll Metacriticen, Steamen is a "Vegyes" plecsni virít az adatlapján, ami jól jelzi, hogy vannak bajok a programmal.

A felhasználók többsége a kissé túlzó mikrotranzakciókat kifogásolja a leginkább, de emellett a drop rate-et is rengeteg kritika éri, a végtelen mennyiségű grindolásról már nem is beszélve – persze ez utóbbi kéz a kézben jár a műfajjal, de azért nem mindegy, hogy mennyire. Mindemellett a legújabb karakter, Luna sem lelt felhőtlen fogadtatásra az emberek körében, így aztán nem annyira meglepő, hogy a kezdéshez képest mostanra jócskán megcsappant a játékosszám, ami egy live service cím esetében ugyebár mindennél fontosabbnak mondható.

A TheGamer csapata járt utána a Steam Charts adatainak felhasználásával, hogy mégis hányan hagyták ott a harcmezőt az elmúlt napokban, a portál matekja pedig azt mutatja, hogy nem kevesebb mint 67,5 százalékos csökkenést produkált a The First Descendant a premierhez képest. A számok nyelvén ez annyit tesz, hogy míg az első héten 224 000 játékos jelentette az átlagos csúcsértéket, addig az előző napokban már csupán 73 000 felhasználó lövöldözött a legforgalmasabb időszakokban, ami önmagában véve persze nem rossz eredmény, a nyitányhoz képest viszont számottevő a különbség. Tekintve, hogy egy folyamatosan frissülő élő szolgáltatással van dolgunk, bármikor megváltozhat ez az arány (mondjuk egy nagyobb volumenű bővítmény hatására), egyelőre viszont valamivel kevesebb Bunny (aki toronymagasan a TPS legkedveltebb karaktere) száguldozik az ellenfelek között.