A járvány érzékenyen érintette a vállalkozásokat, különösen a vendéglátóipart és a moziláncokat. Ennek ellenére megnyílt, immár teljes pompájában várja látogatóit az Etele Pláza, benne egy modern igények mentén kialakított filmszínházzal. Otthont ad továbbá az bevásárlóközpont a World of Robots kiállításnak. A szervezők interaktív módon alakították ki a jelent és a jövőt meghatározó gépeket felsorakoztató tárlatot, vagyis aki jegyet vált, maga is kipróbálhat néhány játékot és funkcionális eszközt. Az alábbiakban ezekből szemezgetünk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A filmvászon életre kel

A sci-fi filmműfaj történetét boncolgató írásunkban kiemeltük, hogy a megelőző korok mennyi hihetetlen jóslattal szolgáltak, amik a XXI. századból visszatekintve nem is tűnnek olyan elképzelhetetlen képzeteknek, ha ugyan eddig meg nem valósultak. A mozirajongók kedvére szolgál, hogy a World of Robots kiállítás számtalan filmes utalással és relikviával szolgál. Amikor belépünk az Etele Plázába, rögtön egy mutatós transformer fogad, míg egy emelettel feljebb egy segítőkész protokoll robot (nem C-3PO) igyekszik útba igazítani minket.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ami a gyűjteményt illeti, az Asimov univerzum és a robotika történetének rövid felvázolása mellett feltűnik a Star Wars 3PO-jának és a Terminátor karjának replikája, valamint Vasember és R2D2 miniatűr változata, illetve sok életnagyságú replika.

Használatban

A közönségkedvenc darabok mellett a mérnöki érdeklődésű látogatók igényeit is igyekszik kielégíteni a kiállítás. Funkcionális eszközök és mesterséges intelligenciák egyaránt szerepelnek az expón. Testközelből láthatunk például egy marsjáró koncepciós robotot, valódi 3D-s nyomtatót, tűzszerészek biztonságos eszközét, mechanikus-futószalag munkára kifejlesztett gépezetet, sőt még egy robot kutyát is. Utóbbi első látásra groteszk kísérletnek tűnhet, a tárlatvezetők viszont szemléletes módon tárják elénk, hogyan válhat hasznos segédeszközzé.

Játékok

A személyi számítógép elterjedése óta nyilvánvalóan nem lehet eltekinteni a technikai innováció kapcsán a játékipar területén tapasztalható újításoktól sem. Mielőtt a kiállítás VR-részlegére ugranánk, érdemes megemlíteni néhány kihelyezett modern távirányítós robotok vezérelte játékot. Elsősorban a csocsó újraértelmezett változatát emeljük ki, illetve két edzőpartnerként használható szerkezetet. A Kuka cég gyártotta ping-pong robot működését ugyan kizárólag videón láthatjuk, egy sakkgép viszont működés közben megfigyelhető.

VR

A szerencsések már ismerik a VR szemüveg nyújtotta különleges élményt, ami az interaktív film és minden korábbinál manipulatívabb, varázslatosabb játékok előtt nyithatja meg az utat. Noha évek óta elérhető hazánkban az egyelőre kísérleti fázisban járó technika, viszonylag kevesen próbálták ki eddig Magyarországon. A World of Robots különleges VR szimulációs élménnyel is szolgál, amit kár volna kihagynia a látogatóknak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Korunk egyik legfőbb kérdése, hogyan épül majd be a munka világába és hétköznapjainkba a mesterséges intelligencia. Egyelőre csupán kezdeményeit látjuk egy útnak, aminek a folytatásáról a művészet, főleg a filmek beszélnek. Sam Harris elhíresült, bár megkérdőjelezhető TEDX előadásában az MI kontrolljának szükségességére hívta fel a figyelmet. A veszélyeket rejtő technológiai fejlődésnek ugyanakkor jótékony hatásait is élvezhetjük. Akit érdekel a technikai innováció és főleg a mesterséges intelligencia fejlődése, mindenképp látogasson el az Etele Plázába, a World of Robots kiállításra, hogy jobban megismerje ezt a világot.