Nem csoda, hogy az orvoslásban is alkalmazzák, például a Swan Lake Központ depressziót kezelő terápiájának is fontos része.

Pontosan mit jelent a mindfulness?

Az angol kifejezésnek nincs pontos megfelelője a magyar nyelvben, a legrövidebben úgy lehetne összefoglalni a jelentését, hogy “a jelen pillanat tudatos, elfogadással való megélése”.

Ha egy kicsit hosszabban akarjuk kifejteni, akkor azt lehet elmondani róla, hogy a teljes figyelmünket célzottan arra irányítjuk, amit épp átélünk, és az így szerzett tapasztalatokat ítélkezésmentesen fogadjuk el. Nézzük meg ezt a három dolgot egy kicsit részletesebben.

A tudatos figyelemirányítás

A többség elsőre azt hiszi, hogy a figyelmünk összpontosítása egyáltalán nem nehéz. Valóban így van? Végezzünk el egy egyszerű tesztet! A dolgunk mindössze annyi, hogy egyetlen percen keresztül ne gondoljunk semmire, de tényleg abszolút semmire, ürítsük ki teljesen az elménket. Nos, sikerült? Aligha. Az ember agya ugyanis néhány másodperc után hajlamos elkalandozni valamerre, pláne a mai rohanó, ingerekkel teli világban.

https-swanlakehu-2023-oktober-cikk8.jpg

Ezzel a rövid teszttel máris megbizonyosodhattunk róla, hogy közel sem tudunk teljes kontrollt gyakorolni a figyelmünk irányítása felett. Ez szerencsére tanulható, bár az csak nagyon keveseknek sikerül, hogy teljesen kiürítsék az elméjüket.

A mindfulness gyakorlatok lényege ezért éppen az, hogy egyetlen konkrét dologra összpontosítsunk, ne hagyjuk szabadon száguldozni a gondolatainkat. Ez lehet egy olyan szimpla testi érzet, mint a lélegzés, de étkezés közben az étel íze, állaga, vagy akár az is, hogy séta közben hogyan érintkezik a talpunk a talajjal.

Megélni a jelen pillanatot

Érdekes dolog az idő. Ha belengondolunk, mindig csak a jelen pillanat létezik, hisz a múlt már eltelt, a jövő pedig még csak ezután következik majd be, és a pontos forgatókönyvét nem is ismerjük.

Ehhez képest a legtöbb ember mit csinál? Folyton a múlton mereng vagy a jövő miatt szorong. Holott ezekre nincs befolyásunk, az egyetlen olyan pillanat, aminek az alakulásába bele tudunk szólni az a jelen: és igen, ez kihatással van a jövőre is. Törekedjünk hát arra, hogy az itt és mosttal foglalkozzunk, ne azzal, ami valaha volt, vagy valamikor a jövőben bekövetkezhet.

Elengedni az ítélkezést

Felnőttként természetes, hogy mindent kategorizálunk, címkézünk, értékelünk vagy kritizálunk. Ez alól a gondolataink és a velünk történő események sem kivételek. A mindfulness megéléséhez viszont fontos, hogy ezeket az ítélkezéseket el tudjuk engedni.

Elfogadással kell fordulni a felbukkanó érzelmek, gondolatok felé, hagyni hogy átéljük, megértsük őket, de nem negatívan reagálni rájuk.