Az egyik ilyen jelenség, ha a szokásos mértéknél jelentősebben kezd füstölni a jármű, esetleg más színe lesz a füstnek: fekete, fehér vagy éppen kék. Nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni. A Tamorin Kft. vállalja a porlasztók javítását, ami bizonyos esetekben megoldhatja a problémát.Ne szaladjunk azonban ennyire előre, előbb vizsgáljuk meg, hogy az egyes hibajelenségek milyen hibára utalhatnak!

Ha a dízel motor feketén füstöl

Több különböző hiba is okozhatja ezt a jelenséget. Előfordulhat, hogy túlzott mértékű tüzelőanyag kerül befecskendezésre. Ilyenkor elégtelen égés történik, ez pedig fekete színű korom formájában távozik a kocsi kipufogórendszerén keresztül.

Megeshet, hogy a probléma oka az, hogy túlzott a transzfernyomás. Ez hibás előbefecskendezést idéz elő. Megoldható a probléma a nyomásszabályozó szelep megfelelő beállításával, adott esetben cseréjével.

Ha a gond a porlasztók hibájára vezethető vissza, akkor fel kell újítani a porlasztókat. Ilyenkor nem tudnak már precíz adagokat befecskendezni, e helyett gyakorlatilag átömlenek.

Ez az oka annak, ha a motor fehéren füstöl

Csakúgy, ahogyan a fekete füstnek, a fehér füstnek is többféle oka lehet. Egyrészt megint csak érdemes a porlasztók meghibásodására gyanakodni. Az is lehet, hogy víz jutott a motor hengereibe, ami pedig fehér gőz formájában tud távozni. Erre szokták mondani, hogy hengerfejes lett a kocsi.

https-injektorfelujitashu-2023-januar-cikk2.jpeg

Ez megelőzhető, ha rendszeresen ellenőrzi a folyadékszinteket, már amennyiben erre van lehetősége. Ha észleli a hűtővíz fogyását, akkor még a komolyabb hiba bekövetkezte előtt elviheti szakemberhez a gépjárművét, és olcsóbban megúszható a javíttatása.

Nem feltétlenül jelent azonban hatalmas problémát az, ha a kipufogóból fehér füst távozik. Sokszor csak arról van szó, hogy az autó indítását követően párologni kezd a kipufogóban lecsapódott pára a kiáramló forró gáz miatt. Ha a cső felmelegszik a megfelelő hőmérsékletre, akkor kiszárad, a furcsának tűnő gőzölés pedig meg is szűnik.

Amennyiben annak ellenére távozik sűrű fehér füst a dízel autó kipufogójából, hogy a hűtőfolyadék szintje nem apad, akkor elképzelhető, hogy az üzemanyag-ellátó rendszer hibásodott meg. A modernebb dízeles kocsik nem feltétlenül szeretik azt, ha kizárólag városban vannak használva.

A gázolaj elégetése során keletkező korom ugyanis alacsony terhelés esetén szüntelenül lerakódik a részecskeszűrőben. Autópályán való közlekedés során, magas fordulatszámon a rendszer képes megemelni a kipufogó hőmérsékletét, speciális befecskendező gázolaj kerül a részecskeszűrőre, és kiég a lerakódott korom. Alacsony fordulaton ez a folyamat nem játszódik le.

A kék füst oka

Ha a motor kéken füstöl, akkor szinte biztosan motorolaj került az égéstérbe. Ekkor aligha lehet megúszni a dolgot motorjavítás nélkül.