Azt hiszem, kevés olyan dolog van, amelybe belefog a Microsoft és meglehetősen visszafogott sikert arat -- az Xbox 360-on sikeres Live! PC-re azonban pont ilyen. Indulásakor még az egész úgy indult, mint a konzolokon: előfizetésért lehetett neten játszani, akár dobozosokkal együtt is. Az üzleti modellt -- miszerint PC-n is fizetünk a többjátékos opcióért -- gyakorlatilag mindenki temette, hamar el is kaszálták: bár Live! még van, már ingyenes -- leszámítva a letölthető tartalmak lehetőségét, amelyet Windows felületen olyan sokan használnak ki, hogy gyakorlatilag senkinek sem éri meg, arról már nem is beszélve, hogy gyorsabban feltörik, mint amennyi idő alatt letöltődne.

Azonban a DLC hatalmas üzlet. A GTA negyedik részének extra tartalmából több mint egy milliót értékesítettek, és a falloutos Bethesda-brigád sem szomorkodott, amikor a sok lehúzó kritika ellenére a lópáncél után egy több órás (majdnem kettő!) szórakozásért százezrek csengettek ki szaftos dollárokat. Egy szó mint száz, nem buli, hogy PC-re nem éri meg ilyet fejleszteni -- vagy, úristen, ki sem merem mondani, de ingyenesen kell terjeszteni, mint az új generációs konzolok előtt gyakorlatilag szokás volt. (A Battlefield 1942 minden foltjában volt egy új pálya, néha jármű, vagy éppen fegyver, de a Half-Life modok zöme is sok-sok MS pontért lehetne mára letölthető...)

A Valve most az asztalra csapott: de hát mi lenyúltuk az egész XBL-t a Steammel és milliókat keresünk rajta, nekünk miért nincs DLC támogatásunk? Az elhatározást tett követte, így a "The Maw" című játék meg is kapta az első letölthető tartalmát (aki tudja, miről van szó, nyugodtan kommentelhet, Google-s keresés nem ér!), a Steam fejlesztői csomagja pedig bárki számára elérhető, így hamarosan elárasztanak minket a pénzért -- euróért, hiszen Valveék úgy gondolják 1 dollár egyenlő 1 euróval -- letölthető pályák, fegyverek, vagy éppenséggel avatárok. Annyi bizonyos, hogy az EA, amely saját kútfőből folyamatosan gyártja a "DLC"-nek megfelelő extra tartalmakat, üdvözölte a hírt, így jó eséllyel a Sims 3 150 "cuki cuccok" kiegészítője már a Steamen is beszerezhető lesz majd.

(A képeken Valve-játékok: vajon hozzájuk is érkezik majd fizetős kiegészítő?)