A megfelelő minőségű maszkoláshoz fontos megtalálnunk a célra leginkább alkalmas terméket. Rengetegféle szalaggal találkozhatunk, ezek alkalmazása mind más és más felület és feladat esetén célszerű. Amennyiben szakszerű segítségre van szükségünk, a Piktorfesték maszkolószalagjainál részletes termékleírás áll rendelkezésünkre.

Mikor alkalmazzuk a maszkolást?

Falfestés esetén jellemzően a villanykapcsolókat, az ablakkereteket és ajtófélfákat, valamint konnektorokat fedjük le maszkolással. Szintén előfordulhat, hogy a falakat nem ugyanolyan színűre szeretnénk festeni, ebben az esetben a találkozásoknál szintén érdemes maszkolást alkalmazni, vagy ha egy adott falfelületen belül mintákat szeretnénk felvinni, szintén ez a technika a legkézenfekvőbb.

Maszkolószalag szakszerű felhelyezése

Mielőtt nekilátunk a ragasztásnak, győződjünk meg róla, hogy a felület alkalmas állapotban van-e. Egy enyhén nedves ronggyal érdemes megtisztítani, hiszen ha zsíros, poros, vagy egyéb szennyeződés található rajta, a tapadás szinte biztosan nem lesz megfelelő. Ha pedig a szalag akár csak kis részen is eláll a felülettől, a friss festék könnyen utat talál ezekbe a hézagokba.

Miután előkészítettük a terepet és kiválasztottuk a megfelelő tapadással rendelkező és kívánt szélességű maszkolószalagot, elkezdhetjük felhelyezni azt a megóvni kívánt felületre. Ez egy elég aprólékos munkafolyamat, amely türelmet és precizitást igényel. Nem érdemes elkapkodni, mert a végeredmény nem lesz esztétikus. Igyekezzünk teljesen egyenes vonalakat húzni, és mindig simítsuk végig a leragasztott szalagot a hibák kiküszöbölése érdekében.

https-wwwpiktorfestekhu-2024-marcius-cikk4.jpeg

Ne kapkodjunk a végén sem

Miután kellő odafigyeléssel felragasztottuk a maszkolószalagokat, majd kifestettük az adott helyiséget, elérkeztünk az utolsó lépéshez, a szalagok eltávolításához. Ha csak kapkodva letépjük őket, azzal rengeteg kárt tudunk okozni saját, addig elvégzett munkánkban. Először is fontos, hogy a száradás mely fázisában látunk neki a folyamatnak. Sokan addig várnak, amíg a festék már teljesen keményre szárad. Ilyenkor az darabokban jön fel a maszkolással együtt, sérülést okozva ezzel a frissen festett falnak. Legjobb, ha olyankor végezzük el ezt a feladatot, amikor a festék érintésre már nem színez, de nincs is teljesen kiszáradva. Emellett próbáljuk meg óvatosan, egyenletes tempóban eltávolítani a szalagot úgy, hogy az 45 és 90 fok közé eső szöget zárjon be a felülettel.

A tanácsok szem előtt tartásával, és átgondolt, precíz munkavégzés mellett, maszkolással esztétikailag kifogástalan, profi hatást keltő eredményt érhetünk el.