Azonban kevés szó esik a haj fényvédelméről, pedig ugyanolyan módon károsodik testünk ezen pontja is, mint bőrünk. A fotokárosodás vagy fotoöregedés a fejbőr és a hajszálak állapotára nagyban kihat. Az Aesthetica Orvosi Központ hajhullás elleni lézeres kezelése – többek között – a napfény okozta károsodás után a hajkorona helyreállításában is valódi eredményt nyújthat. 

Arról, hogy milyen folyamat zajlik le a testünkben a fény hatására, és megoldásként hogyan segít a lézertechnológia, most olvashatsz cikkünkben.

Az UV-sugárzás káros hatása

A nyári hónapokban tapasztalhatjuk, hogy hajszínünk változik, elszíneződik. Ekkor azonban nemcsak egy külső változás történik a szervezetünkben, hanem a kutikulában található fehérjék károsodnak, mely miatt roncsolódik a haj szerkezete is. A cisztin fehérje ciszteinsavvá oxidálódik, ami erőtlenné teszi a hajszálakat, emellett egyéb aminosavak is lebomlanak az UV-sugárzás hatására.

A hajban található sötét pigmentek nyújtanak némi védelmet a károsodás ellen, éppen ebből kifolyólag a világosabb hajúak jobban ki vannak szolgáltatva a napfény kedvezőtlen hatásainak. Végeredményként pedig a hajszálak szakítószilárdsága csökken, fésülködés során könnyebben törik. Az idősebb korosztály amúgy is elvékonyodó hajszálai még inkább megsínylik a folyamatot. 

aestheticahu-2024-augusztus-linkmarketing-3.jpg

Miért jobb a sötét hajszín?

Kevesen gondolják, hogy a sötétre festett haj védelmet nyújt a napfény káros sugaraival szemben. A hajban található melanin az UV-sugárzás hatására lebomlik, a fotoszőkítés folyamata miatt kivilágosodik a haj. Ez elsősorban a szőkék esetében látványos. A nem pigmentált ősz hajszálakra szintén nagyon veszélyes az erős napfény, ugyanis a kémiai folyamatok jóval gyorsabban mennek végbe, mint a pigmentált, sötétebb hajszálak esetében.

Érdemes lehet tartós hajfestékkel sötétíteni a hajszínünket, ezáltal pedig egy bizonyos fokú védelemmel láthatjuk el hajkoronánkat. Minél sötétebb a szín, annál nagyobb a biztonság. Arról azonban nem szabad elfeledkeznünk, hogy ezzel még a fejbőr megóvása nem megoldott, így egyéb fényvédelemről, mint például sapka viselése, is gondoskodnunk kell.

A lézeres kezelésekről

Tudatosan kell fellépnünk a fejbőr és a haj védelme érdekében, melyhez az egyik legjobb megoldást a lézeres hajterápia nyújthatja. A modern technológia innovatív módon segít hajkoronánk megóvásában. A belső ápolást nyújtó kezelés serkenti a vérkeringést, javítja a hajhagymák oxigén- és tápanyag-ellátottságát, ezzel pedig fényessé és élettel telivé varázsolja frizuránkat.

A megelőzés mellett a hajhullás visszafordítására is lehetőséget kínál a lézeres terápia. A mesterséges intelligencia felhasználásával végzett felmérést követően hajgyógyászati és lézeres kezelés következik, mely hatására egészségessé válik a haj.