Az Amazon saját Gyűrűk Ura-sorozata, A Hatalom Gyűrűi első évada még 2022-ben debütált, 8 epizóddal, és sosem volt titok, hogy a cég egy egész vagonyt szánt a Peter Jackson legendás filmtrilógiájának eseményei előtt játszódó fantasyra, ahogy azt is megmondták már a legelegén, hogy több szezonre terveznek. A Prime Videón ma debütál a második évad, amely szintén 8 részt foglal magában, sőt, az első hármat rögtön meg is nézhetjük. Időközben befutottak az első kritikák, amelyek szerint a látvány több, mint impozáns, ugyanakkor a cselekmény már közel sem ennyire színvonalas.

Példának okáért az amerikai IGN 6 ponttal jutalmazta az évadot a maximális 10-ből, azaz az ítélet szerint egy alapvetően közepes produkcióról beszélhetünk: „A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi 2. évada nagyszerűen ábrázolja Sauron machinációit, és hogy ezek milyen hatással vannak azokra, akiket manipulál, de túl sok időt vesztegetnek összefüggéstelen mellékcselekményekre, amik csak középszerű intrikát és gyenge karkatereket vonultatnak fel. Egy feszesebb évad remek lett volna, de az erőteljes pátosz és drámai akció pillanatait, amiket ez az évad szállít, lehúzzák a mocsárba a jeleneteket, amikor olyan helyszínekre és emberekre fókuszálnak, akik csak Középfölde történetének később szakaszában válnak fontossá” – írja a lap kritikusa. Lehet, hogy mégsem volt a legjobb ötlet több mint 1 órásra nyújtani a különböző epizódokat?

A The Hollywood Riporter szerzője azért pozitívabb szemmel látja a második szezont, bár végeredményben ő sem teljesen elégedett az alkotással: „Amikor jól működik a televízió, akkor be tud szippantani az akció, de csak addig, amíg a karakterek örömét és bánatát a sajátunknak érezzük. Ám azzal, hogy a grandiózusságot és a lore-t az intimitás és a lélek elé helyez, A Hatalom Gyűrűi sztorija üvegbúra mögé kerül. Csodálhatod a sorozat ambiciózusságát és szépségét, megértheted a történtek miértjét és hogyanját, és talán még pár ötleted is támad, hogy mindez mit jelent. De parányi része fog ezeknek olyan érzést kelteni, ami megszólít és megérint.

A Variety újságírója egyenesen unalmas, élettelen vergődésnek tartja a második évadot, és felelevenítette, hogy az első szezont a felmérés szerint csak 37%-as fejezte be azoknak, akik belekezdtek, és a folytatás sem képes feljavítani ezt a statisztikát. Hiába a rengeteg utalás és kikacsintás Tolkien világával kapcsolatban, ezeket csak a hardcore fanok fogják értékelni, a laikus nézők számára értelmezhetetlenek. „A felfedezés izgalmas érzése helyett A Hatalom Gyűrűi inkább összezavaró, mintha úgy ülnél be egy főiskolai órára, hogy nem olvastad el a kötelező olvasmányt. Talán ez a zavartság csak egyéni hiba, de valószínűleg nem vagyok egyedül. Amikor elmondtam egy családtagomnak, hogy kritikát írok erről az évadról, meglepődtek, mert nem is hallottak róla, hogy van egy Középföldén játszódó sorozat. Hamar kiderült azonban, hogy végignézték a teljes évadot, de nem csupán a részleteket felejtették el, hanem a létezését is” – fogalmazott nem túl hízelgően a kritikus.

Az Independent is hasonló véleményen van, az ott dolgozó kritikus 2 csillagot adott az 5-ből, és örömtelen hullámvasútnak nevezte a sztorit, amely csak ritkán tartalmaz bármiféle feszültséget, és a néző egész végig csak várja,, hogy mikor jön az izgalom, ami végül csak nem akar bekopogtatni. „A Hatalom Gyűrűi mindig küszködött a koherencia megteremtésével. Amikor Arondir visszatér ebben a második felvonásban, az rögtön emlékeztet a sorozat saját realitásával kapcsolatos problémáira. A harcokat telerakták szükségtelen pörgésekkel és hadonászásokkal – mintha Raygun koreografálta volna őket –, melyek közben a veszélyérzet elszökik. Hasonló módon rengeteg expozíció van minden párbeszédben, és ezek csak ritkán okoznak igazi feszültséget. Azokat a pillanatokat, melyekben a sorozat közel kerül az érzelmekhez, megszakítja az a szándék, hogy általánosabb dolgokról legyen szó.

Igaz, ezek alapján a végeredmény nem valami bíztató, viszont az Empire Online kritikusának véleménye valamit azért javít az összképen. Az újságíró például a maximális 5 pontot adta A Hatalom Gyűrűi második évadjára, és szerinte a produkció elbűvölő élmény, és noha pár dologba azért bele lehet kötni, ezek mind apróságok, amelyek eltörpülnek a nagyszerű kivitelezés mellett. „A legcsinosabb tünde ruhától a leggroteszkebb uruk sebekig, kézműves ügyességgel szállítanak el minket Középföldére, és visznek végig a legrémisztőbb, leginspirálóbb és legszentimentálisabb pillanatain. Talán nem mindenki ízlésének felel meg, de ha Tolkien rajongója vagy, nehéz elképzelni, hogy ennél mi többet kérhetnél. Pazarul kivitelezett, végtelenül gyönyörű és elég tartalmas ahhoz, hogy érdekeljen, ez a fantasyk abszolút csúcsa. Az első évad fináléjának ígéretére épít, és egy igazán epikus kalandot tár elénk.

Az előzetes kritikák tehát a legjobb esetben is vegyesek, ami nem túl jó hír a fanoknak. Mindenesetre a második évad mától kezdve elérhető a Prime Videón, így akik nem hisznek a fenti véleményeknek, nyugodtan meggyőződhetnek maguk is arról, hogy milyen lett az új szezon.