A Hatalom Gyűrűi második évada a tegnapi napon indult hódító útjára, és bár még csak három rész ment le a szezonból, az alkotók máris bevetettek egy olyan motívumot, ami könnyen kiakaszthatja Középfölde rajongóit. Történetesen egy ork kisbabáról van szó, aki Sauron sötét tervei közepette jelent meg: a nagyúr elbűvölte Celebrimbort, Adart ráuszította a tündékre, szóval kavarog rendesen az a bizonyos fekália. Ugyan a sorozat készítői eddig is szabadon variáltak a mitológiával, de az előbb említett csecsemő azért mégis eléggé merész húzásnak tűnik. Vagy mégsem?

A Hatalom Gyűrűi összességében azért nem annyira légbőlkapott, hiszen a szériában is elhangzik az, ami a könyvekben (konkrétan A szilmarilokban), hogy az orkokat Melkor vagy Morgoth teremtette a hagyomány szerint, abból a célból, hogy gúnyolódhasson a Teremtőn és a teremtés koronáinak tartott tündéken. A lényeket egyébként a legenda szerint elfogott tündék megrontásával hozták létre, amely procedúra folyamatát Peter Jackson filmtrilógiájában is megcsodálhattuk. A Hatalom Gyűrűi ehhez az elbeszéléshez annyiban járult hozzá, hogy a sorozathoz kitalált Adar is eredetileg tünde volt, akit Morgoth az elsők között fogott el és csonkított meg. Szóval elméletben nem létezhetnének ork bébik – viszont a széria valamennyit azért árnyal ezen a témakörön. Adar a gyermekeiként hivatkozik rá, míg az orkok úratyának hívják, tehát egyfajta apa-gyermek kapcsolat állt fent köztük, a második évad prológusában pedig azt láhatjuk, hogy a vezért azért lázad fel Sauron ellen és öli meg őt a saját vaskoronájával, mert látja, hogy a nagyúr mennyire kegyetlenül bánik az orkokkal, és csupán puszta eszközként tekint rájuk a hatalomért vívott küzdelemben.

Ám a harmadik rész még ezt is megcsavarta egy kicsit: az egyik uruk aggodalmaskodása közben a háttérben feltűnik egy ork, aki egy kisbabát tart a karjában. Végül az uruk odamegy a csecsemőt tartó orkhoz, és a jelenet teljesen úgy néz ki, mintha a figura gyengéd érzelmeket táplálna feléjük.

A szekvencia persze hozza is magával a kérdéseket. Az orkoknak ezek szerint vannak gyengéd érzelmeik? Képesek hagyományos módon utódot nemzeni? Válasz egyelőre nincs. Mindenesetre a Slashfilm hívta fel arra a figyelmet, hogy Tolkien A két toronyban már halványan utalt valami ilyesmire, amikor Szilszakáll azon töpreng, hogy vajon Szarumán hogyan hozta létre az Uruk-hait. A cikkíró úgy gondolja, hogy ez alapján akár az is lehetséges, hogy orkok és emberek frigyéből születtek az Uruk-haiok, a fejlődésüket pedig felgyorsították.

A Hatalom Gyűrűi következő epizódja szeptember 5-én érkezik, és ha abban nem is, a továbbiakban minden bizonnyal megmagyarázzák majd ezt az egyelőre igencsak meredeknek tűnő fordulatot.