Pazar látványt nyújtott a hajnali égen a szép “bolygó vonat”. Mikor nem is olyan régen mestereket kerestem, meg kellett állapitanom, hogy a Jupiter magassága fölé emelkedtek szinte szupernóvai sebességgel az akár csak egyszerűbb háztartási szereléseket elvállaló vállalkozók óradíjai. 

black.jpg

Éppen ezért arra az elhatározásra jutottam hát egy kis tépelődést követően, hogy magam veszem kézbe az ügyeket, és nekikezdtem kipakolni a szerszámosládát. Volt benne szerencsére pár fogó is, amely módot adott nekem, hogy magam végezzek el pár kisebb műveletet, ezzel pedig rengeteg pénz maradt a zsebemben.

Saját fogóval sokat foghatsz a költségeken

Mikor hónapokkal ezelőtt a Black Szerszám weboldalán beszereztem fogót és néhány kéziszerszámot, még nem is gondoltam, hogy milyen hasznos befektetést is tettem. Nemcsak a bevezetőben említett rám szinte bombaként ható vállalkozói árak miatt mondom ezt, hanem azért is, mert persze azt az időt, amit a szakember kereséssel és a rá való várakozással töltöttem volna el, szintén meg tudtam spórolni. Csak elő kellett kapnom a megfelelő szerszámokat, pár infót és oktatóvideót összegyűjteni a netről, aztán már neki is kezdhettem. Nem mondom, hogy minden próbálkozás elsőre sikeres volt, de amint tudjuk, „a jó pap holtáig tanul”. Meg persze a hibáiból is.

Fogók rengeteg feladatra

Amikor az egyes problémákat meg kellett oldanom, utánanéztem annak, hogy milyen szerszámokat érdemes ahhoz alkalmaznom. A fogókkal kezdtem, és meg kellett állapítanom, hogy nagyon sokféle fogó fajta létezik. A Black Szerszám weboldalán remek és nagyon jó minőségű darabokat találtam. 

Jaj, de jól is jött volna nekem például egy csőfogó, amikor nemrég a régi csapot szereltem le, és a csavar rettentően ragaszkodónak bizonyult. Egy csőfogó segített volna, mert a fogazott kiképzése miatt tökéletesen ráfoghattam volna több ponton is a csavarra, és nem kellett volna drasztikusan levágni végül az egészet. De egy bilincs fogó is nagyon hasznos lehet neked is, ha tömítőgyűrűket kell le- vagy felszerelned. A legkomplikáltabb helyekre is könnyen beérsz ezzel, és a kialakítása és működési elve miatt használata is rendkívül biztonságos.

Egyediek és kombináltak is

Fontos a biztonság, ha bármilyen szerelési feladatod van. A kezek védelme különösen fontos. Pont emiatt igazán hasznos eszköz a blankoló fogó, amelynek segítségével nem kell többé a bicskáddal vagy késsel a kábelekről lefejteni a burkolatot. Tűpontos és gyors munkát végezhetsz, ha előkapod a szerszámok közül a blankoló fogót. 

Barkácsolók, szerviz szolgáltatást végzők és villanyszerelők esküsznek a krimpelő fogóra, amely speciális szerszám. A kábelvégek alakítására és vágására használhatod. Egy szó, mint száz, számos fogó létezik, mely megkönnyíti a mindennapokat. Válaszd a neked legjobban megfelelőket!