Ez az elnevezés amerikai fixed gear illetve a brit fixed wheel kifejezésből fakad, amelyek mindegyike örökhajtós kerékpárt jelent.

Mi az a fixi?

Ezeknek a Kerekparom.hu: Kerékpár Webshop bicikli kínálatában is megtalálható bicajoknak a legfőbb jellemzője, hogy a hátsó tengelyükön nem szabadonfutó mechanika van, hanem egy hátsó lánckerék. Ez pedig lényegében annyit jelent, hogy amikor a kerék forogni kezd, akkor a pedál is együtt mozog majd azzal, így nem lehet velük úgy gurulni, hogy közben pihennek a lábaid, amely tulajdonság eléggé megosztó a felhasználók körében.

kerek2.jpg

De a legtöbben azért sem szimpatizálnak velük, mivel a használatuk egész más technikát igényel, mint egy hagyományos kerékpároké. A fék hiányában ugyanis a testsúllyal és az egyensúllyal játszva, erősen a pedálnak feszítve a lábunkat lehet megállni.

Sokaknak azonban pont, hogy ez tetszik a fixikben a legjobban. Az ügyesebbek pedig a direkt hajtásnak köszönhetően akár hátrafelé is tudnak velük haladni, továbbá trükkök egész garmadáját tudják végrehajtani.

Típusai

A fixi kerékpároknak háromféle verzióját különböztetjük meg. Az egyik a ratfixi, amely általában rozsdás és ütött kopott alkatrészekből épített olcsó változat. A legtöbb bicajos általában ezt használja arra, hogy tapasztalatot gyűjtsön.

Aztán van az országúti vázas fixi, amely a nevéből adódóan egy régebbi országúti kerékpárból lett átalakítva. Végül pedig a pályavázas fixi, amelyen belül megkülönböztetjük a muffolt, az acél-, alu- valamint karbonbicajokat, a kerek és szögletes csövű, illetve aero fixiket, továbbá a low prot és társait. 

A mi egyik kedvencünk a Csepel Teta hajtókarral, alupedállal és Saccon fékkarral ellátott bicaj, amelyet a fehér-piros-kék festés rendkívül egyedivé tesz. De a márka sárga színárnyalattal rendelkező darabjai is rendkívül impozánsak.

Ha azonban egy olyan bringára vágysz, amely teljesen egyedi, akkor a fent említett webshopban arra is van lehetőséged, hogy elkészíttesd álmaid fixijét. Ehhez csupán annyit kell tenned, hogy választasz egy vázméretet, és átnézed a színskálát.

A felhasználóknak köre

A fixik használata folyamatos koncentrációt és előre gondolkodást igényel, amelynek köszönhetően olyan dinamikát adnak a városi bringázásnak, mint semmi más. Talán ez is az oka annak, hogy Magyarországon az ezredforduló környékén a futárok egyik kedvelt munkaeszközeivé váltak.

A használatuk azonban szépen lassan kilép a futár-szubkultúrából, és egyre népszerűbbé válik a kerékpáros közösségben, mivel nagyon sokakat vonz ezeknek a bicajoknak a letisztult egyszerűsége és a trükkök, amelyeket meg lehet velük csinálni.

Nagyjából ennyit kell tudnod a fixi kerékpárról. Reméljük, hogy sikerült felcsigázni az érdeklődésedet vele kapcsolatban, és legközelebb már te is ilyen bicajon szeled majd az utcákat.