Lassan 5 éve már annak, hogy új Star Wars-filmet láthattunk a mozikban, és őszintén szólva abban sem volt túl sok köszönet. A Skywalker kora úgy próbálta lezárni a folytatástrilógiát, valamint ezzel együtt a több mint 40 eszendős sagát is, hogy az hetedik felvonás (Az ébredő Erő) a túltolt fan service-szel együtt is gyenge alapokra épült, míg a nyolcadik (Az utolsó Jedik) a gyökeresen új irányokkal vallott kudarcot. Aztán a rendezői székbe visszaédesgetett J.J. Abrams a negatív rajongói visszajelzések után kukába dobta Rian Johnson koncepcióját, és megint azt adta a fanoknak, amit akartak – enyhén szólva is kevés sikerrel. A franchise nagyvásznon csúnyán leszerepelt, és a Lucasfilm azóta sem próbálkozott azzal, hogy moziba küldjön egy új Csillagok háborúja-filmet. Korábban tervben volt egy Rogue Squadron projekt Patty Jenkinsszel, abból végül nem lett semmi (noha a friss hírek szerint ismét sínen van), és bár jelenleg is fejlesztés alatt áll egy Új Jedi Rendre fókuszáló mozi Rey főszereplésével, az utóbbi időben kifejezetten nagy a csend az alkotás körül.

James Mangold és Shawn Levy is egy-egy Star Wars projekten ügyködik, melyekről csakugyan nem tudunk szinte semmit sem. Előbbiről annyi derült ki, hogy 25 000 évvel a Baljós árnyak előtt fog játszódni, és a galaxis első Jedijét mutatja majd be, utóbbival kapcsolatban pedig most nyilatkozott a rendező a Happy Sad Confusednek, miszerint az ő Star Warsa elkerüli majd azt a 2 fő problémát, ami jellemző volt a legutóbbi Csillagok háborúja-filmekre.

Túl sok az olyan eset, hogy a Star Wars-filmek az idővonalnak csak ugyanazon szekciójához térnek vissza újra és újra. Én nem akarok olyan Csillagok háborúját rendezni, ami a többi filmmel összevetve redundáns. Az sem áll érdekemben, hogy egy olyan alkotást hozzak össze, amelyet más filmek alá rendelnek” – magyarázta Levy, a nagy sikerű Deadpool & Rozsomák direktora.

Úgy látszik tehát, hogy a tárgyalt film – aminek forgatókönyvét egyelőre még írják – ismeretlen vizekre fog evezni, és megpróbál majd előrukkolni valami újdonsággal.