Mintha csak egy katasztrófafilm elején lennénk: július 19-én reggel a világ különböző pontjairól érkezett jelentés, miszerint megbénultak az informatikai rendszerek. Az üzemzavar egyaránt érinti a légi és földi közlekedést, a bankvilágot, kórházakat, gyógyszerszállítmányokat, és ki tudja még mennyi mindent. 

Világszerte több reptéren repülési tilalmat rendeltek el, bankok bénultak meg, egy ausztrál telekommunikációs cégóriás is problémákkal küzd, Alaszkában a 911-es vonal sem működik, nem lehet kártyával fizetni, stb.

A Microsoft az Egyesült Államokban a felhőszolgáltatásokat vizsgálja, valamint egy "olyan problémát, amely több alkalmazását és szolgáltatását érinti".

Idő közben meglett a ludas:

A CrowdStrike nevű kiberbiztonsági cég vírusírtó szoftvereket gyárt, a legutóbbi frissítésük pedig valószínűleg úgy összeakadt a Windows-os rendszerekkel, hogy kékhalált okozott, és valahogyan ez vezetett az IT világ megbénulásához.

A Microsoft csak annyit jelzett, hogy egy külsős szoftver okozta a galibát.

Idővel megszólalt a CrowdStrike is: aktívan dolgoznak a probléma elhárításán, ami "csak" Windows rendszereket érint, Mac-en és Linuxon nincs gond. "Ez nem biztonsági incidens, és nem is kibertámadás." A problémát megtalálták, és egy fixet már el is készítettek hozzá.

Egy biztos: sem a CrowdStrike, sem a Microsoft helyében nem lennénk most...