Tavaly decemberben jelezte az EA, hogy bezárja a kanadai Black Box stúdióját, az ott dolgozókat pedig átcsoportosítja a sokkal nagyobb burnabyi divízióhoz, de úgy látszik, nem mindenki költözik, ugyanis több mint 200 dolgozót elbocsátottak a cégtől, a megmaradt majdnem 150 főnek pedig felajánlották, hogy -- ha tehetik -- egy másik, az anyacégen belüli stúdióhoz vándorolhatnak.

De nem csak a játékfejlesztők látják kárát a recessziónak, hanem a konzol- és félvezetőgyártók is, hiszen a Microsoft tegnap 1400 embert tett lapátra, és a Sony is hasonló lépésre kényszerül, miután a vártnál valószínűleg nagyobb veszteséget könyvelnek el. A japán cég 1,1 milliárd dolláros mínusszal számolt az előző gazdasági évre, de a gyengülő jen és a szórakoztatóelektronika piacán mutatott teljesítményük miatt (alulmaradtak az iPod és a Nintendo ellenében, valamint az LCD tévéikből is kevesebbet vesznek) inkább 2,9 milliárd dollárral számolnak a cég emberei. Ilyen mértékű bevételkiesés 14 éve nem fordult elő!

Talán mondanom sem kell, hogy egy ekkora kiesés komolyan gyomron vágta a céget, így már el is kezdték tervezni, hogy milyen költségcsökkentő lépéseket tehetnek, azonban a részleteket még nem árulták el -- de azért ki lehet találni, hogy jó pár embert elbocsátanak majd, viszont az nem valószínű, hogy valamelyik elektronikai termékük gyártását leállítanák.

Végül sokak kedvenc processzorgyártójáról, az Intelről is essen szó, amely a költségcsökkentés oltárán feláldozott két malajziai és egyesült államokbeli, valamint egy Fülöp-szigeteki gyárat. A döntés 5-6000 dolgozót érint, azonban egyiküknek sem kell távozni, hiszen egy másik gyártósornál folytathatják a munkájukat.