Az alábbi hat filmbebizonyítja, hogy a retrofuturisztikus keretbe is transzplantálhatunk modern koncepciókat,élvezhető eredménnyel.

Egymillió évvel ezelőtt (One Million Years B.C. / 1966)

Ez a film egy hatalmas guilty-pleasure, már csak azért is, mert a szexi Raquel Welch egyenesen ellenállhatatlan benne. A cselekmény egyszerű, mint egy kőbalta: Tumakot, az ősembert kirekeszti a törzse, majd amikor találkozik a szépséges Loana-val, a nő csapata befogadja. A szőkék a jók, a sötét hajúak a gonoszok és még stop-motion dinoszauruszokkal is megküzdünk, sőt: varacskós disznó elől is menekülünk. A látványvilág megér egy misét, kedvenc részem, amikor egy felnagyított teknősbékát és leguánt mutatnak, mint szörny. Raquel szőrbikinis teste bomba és a sminkje végig kifogástalan (még ridikülje is van!), ahogy együtt szökik a jóképű Tumakkal.

262641801073aa9d2b572h.jpg

Az Idegen (The Outlander / 2008)

Jim Caviezel alakítja hősünket, Kainant, aki űrhajójával a Földbe csapódik, ahol ekkor Krisztus előtt 709-et írnak. Mivel a mai Norvégia területén landol, vikingekkel találkozik, akik gyorsan foglyul is ejtik, mert azt hiszik, ő felelős pár falubeli haláláért. A gond csak az, hogy az embereket nem ő, hanem az általa szállított - és a becsapódáskor kiszabadult - idegen szörny, Moorwen ölte meg. Összefog a törzzsel, hogy kezdetleges fegyvereikkel végezzenek a lénnyel. A filmben a Beowulf, a Predator és a Rettenthetetlen jegyei keverednek, egészen kellemes és akciódús eredménnyel. Ron Perlman és John Hurt alakítása minden filmnek jót tesz, Jim Caviezel pedig mindenben remek.

outlander-2.jpg

A Hegylakó (Highlander / 1986)

Ugye nem gondoltad, hogy ez a klasszikus lemarad a listáról? A film fővonala a jelen, de a történet nagy része játszódik a múltban. Mivel a főbb szereplők halhatatlanok, hősünk, Connor MacLeod fiatalkorát az 1600-as korabeli Skót-felföldön ismerjük meg, illetve van a filmben egy - sajnos sok változatból kivágott - jelenet, amelyben a második világháborúban ment meg a náciktól egy kislányt. Fun fact: a francia Christopher Lamber skótot játszik a filmben, a skót Sean Connery pedig egy spanyolt, akiről kiderül, hogy valójában egyiptomi.

high.jpg

Cowboyok és űrlények (Cowboys & Aliens / 2011)

Nincs izgalmasabb műfaj-hibrid, mint amikor a régimódi western találkozik a tudományos fantasztikummal. Nem is értem, miért nem készül több ilyen film. Kell egy dörzsölt, mogorva seriff, pár elszánt törvényenkívüli, aki meg akarja vetni a lábát a kisvárosban, egy szép nő, furcsa fények az égen, illetve egy űrtechnológiás szuperfegyver és meg is van a minőségi szórakoztatás. Az alien invázió ellen Daniel Craig, Harrison Ford és Olivia Wilde küzd avásznon.

cowboysaliens2011photohero1.jpg

Préda (Prey / 2022)

Predator-filmekből jól el vagyunk látva, de olyan még nem volt, amiben történelmi időkbe helyezték volna a cselekményt. Ez a sztori viszont egészen 1719-be megy vissza, a Nagy Amerikai Síkság területére, ahol egy komancs törzs találkozik az űrből érkező vadásszal. Naru, a fiatal harcos lány szembeszáll a Ragadozóval, ehhez beveti minden agyafúrt indián-trükkjét. Ha belegondolunk, az alapotlet nem is olyan elrugaszkodott, mert az első filmben Dutch Schaefer őrnagy is kezdetleges fegyverekkel volt kénytelen túljárni a szörny eszén.

prey2.jpg

65 (2023)

Egy asztronauta űrhajója idegen bolygóba csapódik, rajta kívül az egyetlen túlélő pedig egy kislány, akivel nem beszélnek közös nyelvet. A menekülésre csak egyetlen esélyük van, így kénytelenek nekivági az ismeretlen, vad terepnek.

xfq7vziu26cctvzgrwgrgd.jpg

A helyszínről kiderül, hogy nem más, mint a Föld, csak épp 65 millió évvel ezelőtt. A valóságban a dinoszaurusz és az ember sosem találkozott, de ebben a filmben Adam Driver felveszi velük a harcot és futurisztikus fegyverekkel küzd meg a brutális őslényekkel.