2012 elég stagnáló év volt. Tavasszal kijött a PS Vita, hogy látványosan elbukjon, kaptunk egy minden eddiginél gázosabb E3-at, ősszel pedig megjöttek a nagy folytatások, aztán kész, kifújt. Nagy újdonságokat nem igazán láttunk, egyedül a Nintendo Wii U villantott innovatív ötlettárat, de a gép még kiforratlan, kell neki egy év, hogy utolérje magát. Az indie-szféra egyre ötletesebb és jobb játékokat produkált, valamint visszatért a köztudatba a kalandjáték műfaja, még ha kicsit kicsavarva, de akkor is. Ezek azonban korántsem olyan nagy ugrások, mint amekkorákat vártunk, és mivel minden tavalyra saccolt esemény átkerült erre az évre, úgy gondoltuk, ideje áttekinteni, mely hírek borzolják majd a kedélyeket 2013-ban.

A NEXTGEN KONZOLOK BEJELENTÉSE

Persze még nem vehető készpénznek, hogy tényleg leleplezik őket, de azért elég valószínű, hogy legkésőbb a nyárkezdő E3-on már saját szemünkkel is vethetünk egy kósza pillantást a jövőbe. A Nintendo már megtette a nagy ugrást, belépett a HD-korszakba, és egy olyan gépet dobott piacra tavaly ősszel, mely a japán cég szemszögéből nézve rengeteg lehetőséget nyújt. Csakhogy a nagy N technológia terén már régen sereghajtó, az Xbox 360 és a PlayStation 3 hét és hat évvel ezelőtt gyakorlatilag földbe döngölte a Wii előző generációt idéző grafikáját. A Microsoft és a Sony azóta csendben várja, hogy újra lecsaphasson, s mivel már tavaly is pletykák tucatjai kerültek napvilágra, valószínű, hogy lassan finisbe érnek. Bobby Kotick, az Activision közutálatnak örvendő feje nemrég megerősítette, hogy az egyik gép meg is fog jelenni idén -- mi a következő Xboxra tippelünk.

2013 legnagyobb sztorijai
Ilyennek várjuk az új Xboxot

Az új Xboxról elég sok dolog kiderült már, de persze nem hivatalos úton. Egy tavaly nyáron kiszivárgott céges jelentés szerint (melynek hitelességét a Microsoft is elismerte) a Durango munkacímmel illetett projekt beépített Kinect 2.0-val, Blu-ray-lejátszóval és elődjénél hatszor nagyobb teljesítménnyel érkezik még idén. A gép lelkének számító többmagos processzort és videochipet az AMD szállítja, az Xbox Live pedig épp visszaszámlál az E3-ig...

Az új PlayStationnel kapcsolatban kevesebb információ kering az interneten, ami elsősorban az ügyes sonys stratégiának tudható be: a gyártó még egy rakás AAA-kategóriás PS3-exkluzívval adós, melyek segítenek elterelni a sajtó figyelmét. Idén azonban boltokba kerül a The Last of Us, a God of War: Ascension és a Beyond: Two Souls is, így lassacskán megtisztul a terep az új Sony-konzol előtt. Az állítólag Orbisként emlegetett PS4 szintén az AMD technológiájára épül, támogatja a mozgásérzékelést, van benne Blu-ray, és állítólag nagyon-nagyon erős -- azt rebesgetik, hogy 16 GB memória van benne, ami négyszer több a Durangóénál. A gép 2010 óta teljes gőzzel készül, és bár a Sony tíz évre tervez a PS3-mal, akárcsak a Microsoft, ők is szeretnének időben belépni a nextgen piacra. A konzolról azt mesélik, hogy még a 4K felbontást is támogatja, megnyitva az utat a hihetetlenül éles képpel rendelkező Sony televíziók előtt.

A GTA V PREMIERJE

Bár nem tudjuk, pontosan mikor jelenik meg, de az már biztos, hogy 2013 tavaszán kezünk közé kaphatjuk a világ talán legjobban várt játékát, a Grand Theft Auto V-öt, mely földrengésként rázza majd meg az egész ipart -- már most tessék felkészülni a sok-sok elhalasztott címre! A Rockstar Games műhelyében készülő sandbox bűnözőszimulátor, bár valószínűleg nem hoz játéktervezői forradalmat, minden tudni fog, amit egy ekkora sorozat folytatásának illik. Három főhőst kapunk, akik egymástól függetlenül is élik életüket, a játék világa pedig az összes korábbi GTA-nál nagyobb lesz -- igaz, csupán egy várost járhatunk be, Los Santost, persze a környező vidéki területekkel együtt.

Grand Theft Auto V csaj
Megjelenés: 2013 tavasz

Érdekesség, hogy bár nyakunkon az új konzolgeneráció, a Rockstar meg van győződve róla, hogy játékuk nem lenne ennyire nagy durranás, ha egy még ismeretlen hardverre kéne felépíteni. Dan Houser, a csapat szellemi vezére úgy érvelt, hogy az Xbox 360 és a PlayStation 3 épp beérték a kiforrott kort, most lehet a legjobb játékokat elkészíteni rájuk, és a GTA V maximálisan ki fogja használni a jelenleg elérhető masinák teljesítményét. Az ősszel bemutatott második trailer és a játékról megtudott információk alapján ezt nem is kérdőjelezzük meg, már csak arra várunk, hogy bejelentsék a PC-s változatot is. A GTA V-ről egyébként tartalmas előzetest olvashattok a 2012/13-as PC Guruban, melynek egy részletét itt is megleshetitek.

A STRATÉGIAI JÁTÉKOK VISSZATÉRÉSE

Ugyan minden évre jut pár épkézláb stratégiai játék, valljuk be, a stílus sem a valós idejű, sem pedig a körökre osztott irányban nem önmaga már. Legalábbis egyelőre, 2013 folyamán ugyanis sok olyan stratégia lát majd napvilágot, ami elhozhatja a műfaj reneszánszát, valahogy úgy, ahogy nemrég a kalandjátékok esetében történt. Jó példa erre a technikai csodának is simán betudható Total War: Rome II. A Sega PC-s aranytojást tojó tyúkja, a Creative Assembly hatalmas ókori csatákat, gigantikus seregeket és reális, a történelemhez maximálisan hű helyszíneket ígér, nyolc játszható frakcióval (ezek közül egyelőre csak Róma és Karthágó biztos) és kidolgozott többjátékos móddal. A játékból kiadott legutóbbi videó magáért beszél, már csak egy erős PC-t kéne szerezni addig.

Total War: Rome II
Találkozunk a csatatéren!

Szintén 2013-ban lát napvilágot a Company of Heroes 2. A második világháború szovjet frontját feldolgozó RTS döbbenetes látványt és összetett, a valós fizikára jelentősen építkező játékmenetet nyújt majd, olyan apró, de fontos újdonságokkal, mint a fegyverekre, járművekre és bakákra egyaránt negatívan ható orosz tél, vagy a bármikor betörhető jég, mellyel szempillantás alatt egy tóba ereszthetjük a Tigriseket. A Company of Heroes 2 kidolgozott multiplayert is villant, előre izgulunk, hogyan fogjuk tudni befejezni az újságot, ha minden este azzal telik majd, hogy egymást fagyasztjuk halálra a ruszki éjszakában. Íme a legfrissebb fejlesztői videó, aki még nem látta, sürgősen pótolja!

Végül álljon itt egy nem csata-orientált stratégia, a békésebb városépítgetős fajtából. Az új SimCity összetett gazdaságot, remek látványt, infrastrukturális és várospolitikai lehetőségek millióit sózza az önkéntes polgármesterek nyakába, természeti katasztrófákkal és bunkó, haszonleső újgazdagokkal megfejelve. A PC Guru stábjából legjobban Christ és ]{redenc mestert izgatja a játék, reméljük, az EA alkotása teljesíti majd a nem épp alacsonyra tett elvárásokat.

VIRTUÁLIS VALÓSÁG

Michael Abrash nemrégiben hosszú tudományos értekezést szentelt a VR-technológiák fejlődésének, mely szerinte még vár egy „Kobayashi Maru pillanatra”. Tény mindenesetre, hogy a Kickstarteren taroló Oculus Rift és John Carmack saját VR-sisakja már nem a jövő, hanem a jelen termékei, megcsillantva a 3D-s képalkotás következő célállomását: immár nem egy tévé előtt szeretnénk átélni a kép mélységét, hanem saját magunkat akarjuk egy virtuális valóságban látni. Úgy véljük, hogy 2013 az első olyan esztendő, amikor a '90-es évek óta csak lassan fejlődő megoldások új hátszéllel röppennek előre, hogy az évtized közepére elterjedt trenddé tegyék a mindent körülölelő digitális teret. Ne feledjük, pár éve még a 3D-s mozikra is csak legyintettünk, erre tessék, most már a Hobbitot is szemüvegben bámuljuk, 48 fps-es sebességgel. Repül az idő, nemde?

2013 legnagyobb sztorijai
Oculus Rift: Olcsó VR-sisak a Kickstarterről

HALF-LIFE 3 ÉS STEAMBOX

Ne tessék röhögni, 2013 minden bizonnyal az az év lesz, amikor végre a Half-Life 3 is bemutatkozik. S hogy ezt mire alapozzuk? Nos, nemrég kiszivárgott pár információ a játék fejlesztéséről, melyek szerint a munkálatok nem zajlottak valami jól, a Valve sokáig nem tudta eldönteni, milyen irányba tolják a sorozatot. A végeredmény egy félig-meddig szerepjáték lett, melyben hatalmas bejárható területen oldhatunk meg fő- és mellékküldetéseket. Ha jobban meggondoljuk, ez annyira nem áll távol a csapattól, hisz már a Half-Life 2: Episode Two-ban is kaptunk egy szabadon bekocsikázható erdőt. Ráadásul a hosszú fejlesztési időt is megmagyarázná a projekt céltalansága.

További érdekesség, hogy bár vagy ezer éve pletykálják, pár hete váratlanul megerősítést nyert, hogy a Valve új grafikusmotort fejleszt: az információt maga Gabe Newell ejtette el egy 4chanes látogatónak, aki egy amatőr videón meg is örökítette a vallomást.

Gabe Newell
Gabe megmondta: jön a Steambox, lesz új motor is

Mindez azonban még semmi ahhoz képest, hogy a Valve saját konzolon dolgozik. Ez lesz a kifejezetten steames játékokhoz tervezett Steambox, melyről még nem sok konkrétum ismert azon túl, hogy idén érkezik, s hogy szintén egy pletyka alapján szereztünk róla tudomást először. Gabe Newell és csapata mindemellett saját VR-sisakot is fejleszt -- most komolyan, mi lesz a következő? Időgép? Csillagkapu? Akárhogy is, egy biztos: a Valve 2013 legnagyobb sztorijait hozhatja el, mi már tűkön ülve várjuk, mi lesz.