A 2000-es években aranykorukat élték a szuperhős-filmek. Elég csak az olyan alkotásokra gondolnunk, mint az X-Men, a Sebezhetetlen, a Constantine vagy éppen a Penge második – igen jól sikerült – része. Ebben az erős mezőnyben tűnt fel Mike Mignola démoni hőse, Anung Un Rama – közismertebb nevén Hellboy (Pokolfajzat). A Guillermo del Toro által készített képregényadaptáció nagyon jól mutatta be a füzetek sötétebb tónusát és az ismerős karaktereket, élükön természetesen a címszereplővel, akinek szerepére nem is találhattak volna alkalmasabb színészt, mint Ron Perlman-t. A film kedvező kritikákat kapott és a nézők is szerették, ezért nem is lehetett kérdés, hogy elkészül a folytatás, ami pontosan 15 évvel ezelőtt, 2008. július 11-én debütált.

228.jpg

A folytatás egy évvel az első részben történtek után folytatja Pokolfajzat és a B.P.R.D. többi tagjának meséjét. Liz (Selma Blair) és Hellboy (Ron Perlman) kapcsolata egyre viharosabb, azonban nem tudnak egymásra elég időt fordítani mivel újabb fenyegetés üti fel a fejét. Egy olyan fenyegetés, ami az egész világot pusztulásba taszíthatja. Az egykori elf király, Balor fia, Nuada (LukeGoss), ugyanis be akarja váltani régen tett ígéretét és újra életre akarja hívni a hírhedt Aranyhadsereget, hogy segítségükkel leszámoljon az emberek világával.

mv5bmje2mjm4ntg1nv5bml5banbnxkftztcwmzk3ndaynwv1.jpg

Az első rész lovecraft-i mértékű fenyegetését ezúttal egy nagyon kellemes, népi folklórból táplálkozó veszedelem váltja fel, amit a film kezdetén egy – általam nagyon kedvelt – bábjáték-szerű intróval vezetnek fel a késztők. Van itt minden: a misztikus lények és az emberek háborúja, elfek, goblinok és varázserejű gépek. Tökéletesen megalapozzák a film hangulatát. Azonban ez csak a kezdet, mivel – az első részhez hasonlóan – a mozit ezúttal is a karakterek adják el igazán. Abe Sapien, Johann Krauss és Nuala hercegnő (Anna Walton) mind-mind érdekes személyiségek és a kémia is jól működik köztük, azonban a film csúcspontja Nuada herceg, aki végig képes valós fenyegetésként funkcionálni a sokat látott csapat ellenlábasaként.

hellboy2aod2632x353.jpg

Guillermo del Toro eredetileg trilógiában gondolkozott a Hellboy-filmekkel kapcsolatban, melyben a második rész, az Aranyhadsereg megjelenését 2006-ra tervezték, azonban ez jogi akadályokba ütközött. Végül a projektet a Columbia Pictures vásárolta meg és ennek köszönhetően kezdődött meg a forgatás 2007 júniusában. Érdekes tény, hogy ez az alkotás volt az első amerikai mozifilm, amit hazánkban, az etyeki Korda Filmstúdióban forgattak – ennek köszönhetően több magyar színész is feltűnik a moziban, mint például Oroszlán Szonja vagy Kamarás Iván.  A forgatás végül decemberben fejeződött be.

mv5bmtc3mdqynte0of5bml5banbnxkftztcwnjk3ndaynwv1.jpg

Ezen cikk születése tökéletes apropót szolgáltatott arra, hogy újranézzem a filmet és azt kell, hogy mondjam, tökéletes választásnak bizonyult az, hogy az eredeti koncepcióval szemben – mely szerint a fő fenyegetést a négy őselem titánjai képviselték volna – egy sokkal meseszerűbb megoldást választottak. A végső küzdelem a hadsereg és a Hellboy vezette csapat között rendkívül jól sikerült és látványos, remekül kihangsúlyozza a misztikus gépek elpusztíthatatlan természetét. (Az ír folklór jelenléte pedig kifejezetten nagy pozitívum volt a számomra.) Az Aranyhadsereg egyébként meglepően jól öregedett és nem látszik rajta a megjelenése óta eltelt másfél évtized. A troll piac kavalkádja, a fogtündérek, a kobold kovács és a Halál Angyala mind-mind emlékezetes pillanatokat tudnak okozni a nézőknek még 2023-ban is.

mv5bmtq2mtywmzmwml5bml5banbnxkftztcwmjk3ndaynwv1.jpg

A Hellboy 2 – az első részhez hasonlóan – egy jól megrendezett, kellemes színészi játékkal megfűszerezett képregényadaptáció. Olyan, amit időről-időre bátran elő lehet venni, anélkül, hogy megbánnánk a döntésünket. Látványos, olykor vicces, akciódús mozi. Egy olyan kor szülötte, amikor a filmesek célja nem csupán a pénzszerzés volt. Szórakoztatni akartak. Ennek pedig tökéletes példája az Aranyhadsereg. Egy film, ami méltó Hellboy karakteréhez és az őt alakító Perlman-hez is. Így kellett volna emlékeznünk rájuk. Sajnos azonban 2019-ben készült egy újabb film – a rendezői székben Neil Marshall foglalt helyet, a címszerepet pedig David Harbour játszotta el. Rettenetes emlék az a mozi, olyan, aminek összesen talán két emlékezetes pillanatot sikerült felmutatnia. Számomra a Hellboy franchise csupán két filmből áll. Jobb hely lenne a világ, ha a készítők is így gondolták volna.

Képek forrása: IMDB, Port.hu