World of Padman: ingyenhent!ENTE barátunk 1999-ben beleszeretett a Quake3-ba és az UT-be, noha addig a szóló játékokat preferálta. Miután látta, hogy a modderek milyen sikeresen építik be saját elképzeléseiket e címekbe, megkeresett egy Wrath nevű modellezőt, hogy készítse el neki PadMan figuráját, ő pedig nekiállt pályát készíteni – ez volt a PadCastle, melyet 2000 februárjában szétküldött a nagyobb Q3 oldalaknak, és hatalmas sikert aratott. A jóember erre nekiállt sorban hegeszteni a pályákat, a PadGallery után jött a szupersláger PadGarden, és kitört a PadMánia... A mánia, mely két évig tartott, ezalatt ENTE volt a sztár, aztán az óriáskerék, ahogy felemelte, úgy is ejtette le. Barátunk azonban nem adta fel, és elhatározta, hogy összehoz egy önálló játékot, mely ezen a világon alapul. Nos, a játék hosszú-hosszú hegesztés után elkészült, és immár mindenki számára elérhető - ingyen.

 
A Quake3 Arena motorján futó játék három módot tartalmaz:

  • Spray your Color (SyC): Ez a fő móka. A „spray room” falára kell felfújnunk logónkat, ám a festékszóróhoz patront csak ellenfeleink holttestében találhatunk; egyszerre maximum 8 töltet lehet nálunk. Ha megvan a patron, be kell lépned az arénában található teleport kapuba, mely elvisz a „műhelybe” (itt nem lehet fragelni, csak fújni). Ebben a módban két alverzió található. Az FFA magányos harcosoknak való, a Team Play csapatoknak. Utóbbi esetében arra kell figyelned, hogy mindkét bandának megvan a maga falfelülete, így saját teamed falára kell mázolnod, különben nem érvényes az akció, és elveszted az értékes festéket is (az FFA-ban ilyen megkötés nincs). A pontozás egyszerű: minden logó 5 pont, ha sikerül egyhuzamban 5 logót felfújni +5, ha nyolcat, +10 pont a jutalom.
  • Big Ballon (BB): Ugyanaz, mint az UT-ben a Dominator, csak itt a célobjektum más. Tehát: minden pályán van három doboz, ha megérinted, kinyílik, és előlebeg belőle egy lufi, saját csapatod színével. Mindaddig, míg ez látszik, kapod a pontot, ám ha az ellenfél elér a ládikóhoz, és sikerül 3 másodpercig megérintve tartania, a léggömb kipukkad, és egy új, az illető teamének színével megegyező bukkan elő. A pontszámítás: 2 másodpercenként 1-1 pontot kapsz a saját csapatszínű lebegő lufikért, ha mind a három saját léggömb kint van, a pont duplázódik.
  • Last Pad Standing (LPS): Ez is ismerős móka. Mindenkinek fix számú élete van, ha ez elfogy, nézővé válik. A játék végén egyetlen ember marad talpon, ő lesz a győztes. Hogy a kempelőkkel kibabráljanak (akik elbújva egy tereptárgy mögé kihúznák a végsőkig), a fejlesztők beépítettek egy ’wallhack’ opciót, mellyel ki lehet szúrni az ilyen figurákat.

Aki gyakorolni akar, örömmel jelenthetem, az sem marad ki a buliból: mindhárom mód teljes bot támogatással bír, így aztán a mesterséges intelligenciával is megmérkőzhetünk, ha épp senkit nem találunk a szervereken, vagy csak offline-ban érezzük jobban magunkat.
 
World of Padman: ingyenhent!A játékban minden, a műfajra jellemző okosság megtalálható, így van chat, power-upok (pajzs, szupererő - 2x-es sebzés és felezett sérülés -, 200%-os életerő, szuperugrás, „majdnem-láthatatlanság”, szupergyorsaság), életerő-feltöltő állomás, sőt két különleges cucc is. A Floater segítségével lebeghetünk, a Killerducks pedig egy célkövető vad kacsa... A fegyverek is változatosak: a Punchy a közelharcosok játékszere (5 frag után te leszel a Puppet Master fél percig, erősebbé és gyorsabbá válsz, és a Punchy is nagyobbat harap!), a Nipper egy pisztoly, melynél a tűzgyorsaságot a bal egérgomb nyomkodásával növelheted, a Pumper egy puska közeli célpontokra, a Bubble G. apró festékgolyókat szór, a Balloony mókás tömegoszlató, mely vízbombákat lövöldöz (ezek az arénában fognak pattogni, míg elérnek valakit), a Splasher a mesterlövész-fegyver változtatható zoommal, a Boaster egyfajta erős vízi pisztoly, mely a padlót is síkossá teszi, a Boom-boom Betty középhatótávolságú tűzgolyóvető, végül az Imperius a szuperfegyver, melynek elsütéséhez pár másodpercig nyomva kell tartani az elsütő billentyűt, és ha sokáig kivársz, felrobban a kezedben.

Nos, ennyi összefoglalóul, a többit érdemes kipróbálni! A grafika ENTE barátunkhoz méltóan képregényes, dilis, az apró figurák valós, ám hozzájuk képest persze óriási méretű környezetben forgácsolják egymást. Ahhoz képest, hogy viszonylag régi motorról van szó, a srácok igazán mindent kihoztak belőle; persze ez nem egy UT3 vagy F.E.A.R. Combat, de a lényeg itt úgyis a frag és egymás szívatása, arra pedig kiváló, főleg, hogy ingyen van...

Akik bele akarnak kukkantani a cuccba, nézegessék a Galériát, vagy töltsék le a kedvcsináló videót (a letöltéseknél egy gyengébb minőségű YouTube flash-mozi is megtalálható), akik pedig kedvet kaptak, a szerverünkről máris lerángathatják a félgigányi játékot, és lehet tolni ezerrel a mókát!