• Kriptovaluta-bányászatra használja a telefont az új malware
  • A folyamatos terhelés hatására tönkremehet a készülék

A Kaspersky Lab biztonsági szakemberei egy őj típusú malware-re bukkantak, a Loapi - fajtájától függően - többféle módon árthat a készüléknek, melyek közül a legsúlyosabb annak túlhevítése, mely deformálódáshoz is vezethet. Ezt oly módon éri el, hogy csúcsra járatja annak processzorát, és ami a “legjobb” az egészben, nem céltalanul teszi ezt: egy kriptopénz, a Monero bányászására kényszeríti a telefont. A kibányászott virtuális valuta aztán persze a hackerek számláján landol. Két nap után volt telefon, mely nem bírta tovább, és "megdagadt":

loapi-tulhevult-telefon.jpg

Ráadásul a Loapi Androidos applikációnak álcázza magát, és több válfaja létezik. Jellemzően vagy antivírusnak, vagy pornográf tartalomnak tűnik első pillantásra, de telepítés után kezdődnek csak a kellemetlenségek. Folyamatosan adminisztrátori jogokat kér, míg az áldozat meg nem unja, és jóváhagyja. Onnantól kezdve nem lehet tőle megvonni ezeket a jogokat, vagy zárolja a képernyőt minden ilyen kísérletnél; vagy bezárja a beállítások ablakot; vagy nemes egyszerűséggel megfenyeget, hogy törli a telefon memóriáját.

478495-loapi-trojans.jpg

És ha ez még mindig nem lenne elég, akkor a kriptopénz bányászat mellett mintegy bónuszként reklámokkal árasztja el a készüléket. Ja, és egy botnet részévé teszi, vagyis a hackerek DDoS-támadásokra is felhasználhatják a telefont, de még az SMS-küldés fölött is átveszik a kontrollt, feltehetően emeltdíjas üzeneteket küldenek maguknak a tulajdonos kárára. Tanulság: ne tölts le semmit ismeretlen forrásból, ne adj semminek adminisztrátori jogot, és kezeket a paplan fölé.