A Huawei Watch GT 4 tesztnél tértem ki rá, hogy manapság már az okoseszközök olyannyira a mindennapjaink részét képezik, hogy kvázi elképzelhetetlen az életünk nélkülük. Egy okostelefonja már biztosan mindenkinek van, de egyre elterjedtebbek az aktivitásmérők, az okoskarkötők és az okosórák is. A Samsung most utóbbiakból küldött nekünk két vadonatúj modellt. A Samsung Galaxy Watch7 és a Galaxy Watch Ultra immár ugyanúgy a Galaxy AI erejével megtámogatva kerültek piacra, mint a Samsung újabb okostelefonjai. A nagy kérdés az, hogy képes-e annyit hozzátenni a mesterséges intelligencia egy viselhető eszközhöz, hogy az megérje az árát?

Samsung Galaxy Watch7 – Hétköznapi társ

A Galaxy Watch7 egy szolidabb kialakítású okosóra, 1,5”-os képernyőátlóval, AMOLED-kijelzővel és 480*480-as felbontással. A Samsung továbbra is igyekszik mindenkit arra ösztönözni, hogy próbáljon meg egészegesebben élni, mozogjon, tornázzon, végezzen minél több testmozgást és a Watch7 is ehhez az életfelfogáshoz igazodik. Találhatunk magunknak megfelelő edzéstípust (több száz közül lehet válogatni) az Edzési rutinnal, nyomon követhetjük egészségünket a Testösszetétel-mérés segítségével, amiről a továbbfejlesztett BioActive-érzékelő még pontosabb képet ad. A Pulzuskövetés funkció valós időben méri a szívverést, és küld riasztást a rendellenesen magas vagy alacsony szívritmusról, ami kifejezetten hasznos lehet azoknál, akiknél ilyesmi előfordult már a családban. Az AI, avagy a mesterséges intelligencia az alváselemzésnél lép elő igazán, hiszen az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által jóváhagyott Alvási apnoe funkciót is bevezeti, ami lényegében az éjszakai légzéskimaradás lehetséges jeleinek felismerésére szolgál. Az alvási apnoe időtartama alatt folyamatosan csökken az oxigéntelítettség a vérben, csökken a pulzusszám és esik a vérnyomás, ez pedig hosszabb távon számos szervi, elsősorban szív – és érrendszeri szövődményhez vezethet. Ez egy nagyon alattomos kór és sajnos egyre többen szenvednek benne, úgyhogy hatalmas pozitívum, hogy a Samsung külön funkciót fejlesztett ennek figyelésére. Kapunk mellé még LTE-támogatást, eSIM-et, illetve támogatja az NFC-t és a Google Pay fizetést is, így az órával bárhol kényelmesen tudunk fizetni.

Samsung Galaxy Watch Ultra – Sportembereknek

A Watch7 szolidabb kialakítást kapott, a Watch Ultra viszont jóval extravagánsabb. Ezt már igazi sportembereknek találták ki, akik olyannyira az egészséges életmód hívei, hogy rendszeresen járnak el mondjuk túrázni, úszni vagy akár edzeni. 4-es fokozatú titánvázzal és 10 ATM vízállósággal rendelkezik, az 1,5”-os Super AMOLED kijelzőn pedig kristálytisztán látszik minden információ. Ellenáll akár 50°C-os hőmérsékletnek, így simán átvészeli az extrém forró magyar nyarakat, de ha valaki ki tudja próbálni, akkor a hivatalos információk alapján lazán helyt áll akár 9000 méteres magasságban is. A Watch Ultra és a Watch7 is 3 nm-es Exynos W1000 chippel rendelkezik, ami a Watch-szériát tekintve az eddigi legizmosabb, az akkumulátor pedig energiatakarékos módban akár 100 óráig is kitart. Az Ultra kapott egy Gyorsgombot, amihez különféle funkciókat rendelhetünk hozzá, például egyéni edzéstervet. Érdekesség, hogy az energiatakarékos mód mellett adott az Edzés közbeni energiatakarékos mód is, amivel 48 órán át vígan elmuzsikál a készülék. Mindkét órát a Wear OS eddigi legerősebb operációs rendszere, a Wear OS 5 támogatja, méghozzá One UI Watch 6 mellett. Ehhez jön még 32 GB háttértár-kapacitás, ami a duplája az eddigi modelleknek.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Aki egy olyan okosórát keres, amelyet a hétköznapokban szeretne használni, annak tökéletes választás lehet a Watch7. Az ára olyan 100 000 Ft és 150 000 Ft között mozog, a funckióit tekintve viszont ez simán megéri, pláne ha nem akarjuk jövőre lecserélni egy újabbra. A Watch Ultra viszont – bár komolyabbnak tűnik – egy kissé szerintem túl lett árazva és hiába a nagyon fancy, nagyon komolynak tűnő beépített funkciói, ezek tényleg csak azoknak lehetnek hasznosak, akik aktív sportéletet élnek és akad legalább egy olyan sportág, amit rendszeresen űznek. Ahhoz, hogy az ember néha eljár kirándulni vagy lemegy edzeni a terembe, bőven elegendő a Watch7 is, hiszen funkcióit tekintve maximálisan kiszolgálja az egészegesebb életmódot követők igényeit és többnyire elég korrekt (bár olykor pontatlan) statisztikát képes összeállítani az állapotunkról. Én emiatt a Watch7-et sokkal jobb szívvel tudom ajánlani, hiszen ez árban is kedvezőbb.

Az okosórákat a Samsung Magyarország biztosította. Köszönjük!