A ’90-es években alkohol- és kokaingőzben fürdő, majd az ezredforduló után jó útra tért Robert Downey Jr.-nak fontos szerepe volt abban, hogy a 2008-ban útjára indult Marvel Moziverzum meghódíthassa a világot, és végül minden idők egyik legsikeresebb frencsájzává válhasson. Az MCU első filmje a Vasember volt, amiben a színész alakította a címszerepet, és neve annyira egybefolyt a karakterrel, hogy összesen 10 moziban bújt a multimilliárdos szuperhős, Tony Stark bőrébe. A figura története a Bosszúállók: Végjátékban zárult le, amikoris az univerzum megmentése érdekében feláldozta magát, és egy csettintéssel elpusztította Thanost és seregét. Robert Downey Jr. akkor úgy volt vele, hogy itt a vége, többször is elmondta, hogy a jövőben nem kíván visszatérni a szerepbe, azonban a közelmúltban mégis utalt rá, hogy talán mégis be-beköszönne Vasemberként, ha lenne rá igény. A franchise atyja, Kevin Feige viszont elzárkózott ettől, de egy most felröppent bennfentes forrás szerint Downey már tárgyalt a Marvellel arról, hogy szívesen eljátszana egy másik karaktert, aki nem más, mint Doctor Doom!

A pletyka Jeff Sneidertől származik, akinek állítása szerint a jelenlegi tervek úgy szólnak, hogy a színész Tony Stark egyik variánsát személyesíti meg, akiből egy alternatív univerzumban nem Vasember, hanem Doctor Doom válna, az örök főgonosz, aki leginkább a Fantasztikus Négyes ősellenségeként ismert, de a képregényekben rengetegszer akasztotta már össze a bajszát több más szuperhőssel is. „Ami Doctor Doomot illeti, még mindig nincs szó arról, hogy szerepel-e a Fantasztikus Négyesben, minthogy a bennfentes források elutasították a kérdésemet Robert Downey Jr.-ral kapcsolatban, akiről azt hallottam, hogy visszatérhet egy alternatív univerzumban létező Tony Starkként, akiből nem Vasember, hanem Doctor Doom válik. Igen, ez meredeknek tűnik, de kiderítettem, hogy a helyzet az, hogy ha bármi remény is van Downey visszatérésére, akkor lennie kell egy csavarnak a dologban” – írta Sneider.

doctor-doom-iron-man-steampunk-apocalypse-armor.jpg

Az ötlet amúgy egyáltalán nem légből kapott, ugyanis Brian Michael Bendis 2016-ban megjelent Infamous Iron Man című képregénysorozatában Doctor Doom a szuperhősök második polgárháborúját követően felveszi Vasember identitását, valamint Jon Favreau és Kevin Feige nemrégiben arról mesélt, hogy annak idején a 20th Century Fox Fantasztikus Négyes-filmjei kapcsán egyeztetések folytak Downey-val Doctor Doom eljátszásáról, de végül másnál landolt a szerep.

A pletykát természetesen nem árt komoly fenntartásokkal kezelni, hiszen még maga a karakter MCU-s debütálása is óriási kérdés: megvan az esélye annak, hogy beköszön majd a jövőre érkező Fantasztikus Négyesben, és valószínű, hogy a Multiverzum Sagát lezáró Bosszúállók: Titkos háborúban is fontos szerepet játszik majd. Nem kizárt, hogy a július 25-28. között megrendezésre kerülő San Diegó-i Comic Conon kiderül egy-két infó, Feige-ék egy nagy MCU-s panellel készülnek a rendezvényre, szóval minden bizonnyal lesznek nagy bejelentések.