Régi jó játékok: Simon sorozat bagóért!Bár jómagam még csak a Gothic első részét birtoklom a GOG.com-ról (amelyet ráadásul utána megkaptam a Universe pack részeként), nem tudok nem mosolyog4va gondolni erre a webes üzletre. A koponyák, akik mögötte állnak, nem terveztek többet, minthogy néhány dollárért elérhetővé varázsolják az elmúlt esztendők (legendás!) játékait. A német Piranha Bytes Gothic-sorozatából már két rész érhető el, hála a GOG.com-nak, de azok számára is tartogat durvaságokat, akik nem a szerepjátékokra buknak: ott van a kínálatukban a rendhagyó FPS-ek császára, a Redneck Rampage, valamint minden idők legjobb középkori valós idejű stratégiája, a Stronghold első része is, sőt, legutóbb a srácok megszerezték az Apogee legendás, sok tekintetben úttörő FPS-ét, a Rise of the Triadot is. Miután a régi szép időkhöz viszonyítjuk a kalandjátékokat is, nem csoda, ha a műfaj is képviselteti magát...

Régi jó játékok: Simon sorozat bagóért!Ott van példának okáért a Simon the Sorcerer három része, amelyeket a mostani hétvégén együtt potom 14.97-ért be is zsákolhatunk, digitális formában. Az 1993-ban megjelent első felvonás egyedi humorával, remek megoldásaival, és korához képest elképesztően szép grafikájával nem hiába robbant be az addig kizárólag szinte a Lucas Arts által uralt piacra -- ha megvásároljuk, kapunk mellé egy hétoldalas felhasználói kézikönyvet, meg pár nagy felbontású háttérképet. A siker folytatásért kiáltott, amelyre nem is kellett sokat várni: 1995-öt írtunk, amikor megjelent a folytatás, amely már megnevezésében is nekifutott a kliséknek -- a The Lion, the Wizard and the Wardrobe alcímet viselő mű sok tekintetben sajnos alulmúlta az elődjét, de hangulata és őrült humora továbbra is a műfaj egyik legjobb, legérdekesebb kalandcímévé tette. (Megvásárlásával egy nyolc oldalas kézikönyvet, és pár háttérképet is kaphatunk.)

Régi jó játékok: Simon sorozat bagóért!A kalandműfaj klasszikus értelemben valamikor a második rész megjelenése körül kezdett el döglődni, és miután kitermelt pár klasszikust (olyanokat, mint a Monkey Island trilógia zárófejezete, vagy az első két, hangulatában máig verhetetlen Discworld), majdhogynem örök álomba merült -- a mutass és klikkelj kalandprogramok feltámadására közel fél évtizedet kellett várni; a Simon jogutódja (a Hasbro) pedig úgy döntött, 3D-ben életre kelti a legendás szériát. A Simon the Sorcerer 3D azonban minden volt, csak méltó folytatás nem: rusnyasága a megjelenés évében (2002) már megbocsáthatatlan bűn volt, ehhez csatlakozott még jó pár frusztráló hiba, és zéró hangulat; ha a humor nyomokban nem emlékeztetett volna a nagy elődökre, azt hiszem, én sem ajánlgatnám most -- azonban a sorozat részeként, kézikönyvvel és háttérképekkel mindenkinek bőven megérhet annyit, amennyit elkérnek érte.