A Sony nagyon belehúzott mostanában: először jött a magyar GT Academy, most pedig bejelentették a PlayStation First nevű programot, melynek célja, hogy felsőoktatási intézményeket vonjon be a PS-brand bűvkörébe, méghozzá úgy, hogy PS4 devkit rendszereket nyújt át a résztvevő egyetemeknek.

Persze az iskolák meghívásos alapon kerülnek bele a programba, de egyébként jelentkezési szándékkal is lehet írni az applications@ps-edu.scedev.net e-mail címen.

"A PlayStation First olyan egyetemeket szeretne bevonni a fejlesztői programjába, amelyeknek az Academic Dev Kit program a profiljukhoz tartozik és érdeklődnek a PS Vita játékfejlesztés iránt. A PS Vita rendszer az, amely a legjobban kapcsolódik a PS4-hez, és amelynek ismerete kiemelkedő jelentőséggel bír a PlayStation platformok innovációjában." -- írja a hivatalos sajtóközlemény.

„A PlayStation a kezdetek óta kiemelt hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra és az újabb generációk képzésére. Számunkra természetes az, hogy hozzáférést biztosítunk a legújabb devkitekhez.” – emelte ki Paul Holman, a SCEE R&D alelnöke.

A PlayStation First programban résztvevő egyetemek diákjai nemcsak a PS4 fejlesztői környezetével ismerkedhetnek meg, de speciális engedélyt és sok segítséget kapnak a teljes PS-család szoftveres megismeréséhez. A projekt célja, hogy segítse a független, fiatal csapatok felemelkedését, akikre egyébként is nagyon odafigyel a Sony mostanában -- elég csak az E3-ra gondolni, ahol is a színpadra szólítottak több független játékfejlesztőt.

PlayStation 4