Azok a játékosok, akik hozzám hasonlóan már elkerülték a 3. X-et, bizonyára jó szívvel gondolnak vissza a 2000-es évek elejére, amikor még úgy adták egymásnak a kilincset a jobbnál jobb alkotások, hogy közben nem fulladtunk bele az óriási választékba. Nem mellesleg a több évtizedes múlttal bíró Need for Speed-széria is ezekben az időkben élte a fénykorát, hiszen olyan címek gördültek ki a megboldogult EA Black Box garázsából, mint az Underground 1-2, a Most Wanted vagy a Carbon – nem mondom, hogy a legutóbbi felvonások (Heat, Unbound) rosszak lennének, de valamiért már nem adnak ugyanolyan élményt.

A többség máig egyetért abban, hogy a franchise-nak a 2005-ben megjelent Most Wanted a legerősebb felvonása, ami amellett, hogy megtartotta az Undergroundban bevezetett tuningolást (bár messze nem volt olyan részletes), még rendőröket is csempészett a receptbe, a remek sebességérzetről és a fantasztikus zenei felhozatalról már nem is beszélve. Tavaly júliusban ugyan volt egy kósza pletyka arról, hogy az Electronic Arts leporolja a lassan húsz esztendős klasszikust, ebből azonban máig nem lett semmi – kész szerencse, hogy tehetséges rajongók is vannak a világon.

Idén márciusban adtunk hírt arról, hogy valaki elkezdte összerakni a Most Wantedet napjaink egyik legnépszerűbb motorjának, az Unreal Engine 5-nek a segítségével, nemrég pedig újabb videó látott napvilágot a NostalgiaNexus címet viselő YouTube csatornán, ami az eredeti programot veti össze a felújítással. Üröm az örömben, hogy ezúttal nem kaptunk annyi száguldozást, mint legutóbb, de ennek jó oka van, hiszen egy összehasonlító videóról van szó, így nem árt, ha jól kivehetőek a részletek. A rajongói projekt látványvilága természetesen nem ér az olyan olyan nagyágyúk nyomába, mint mondjuk a Forza Horizon 5, de mivel egyetlen ember dolgozik rajta (a kommentek között egyébként többen is felajánlották a segítségüket), a fent látható teljesítmény bizony vastapsot érdemel. Kíváncsian várjuk a program további alakulását, és bízzunk benne, hogy nem tűnik el a süllyesztőben – sajnos láthattunk már erre példákat korábban.