Az utóbbi napokban több népszerű, veterán színész távozott el az élők sorából, és úgy látszik a szomorú hírek még nem értek véget: ugyanis Kris Kristofferson is itthagyott minket, akit leginkább a Barbra Streisand-féle Csillag születikből, Sam Peckinpah Konvojából, valamint a Penge-filmekből ismerhettünk meg. Kristofferson country-énekesként kezdte a karrierjét még az 1970-es évek elején, és hamar felkapaszkodott a csúcsra, közben filmekben is feltűnt: láthattuk őt például Peckinpah klasszikus westernjében, a Pat Garrett és Billy, a kölyökben, de forgatott Martin Scorsese rendezővel is (Alice már nem lakik itt), majd ezután jött a már említett Csillag születik, amiért egyébként Golden Globe-díjat kapott a legjobb musical-színész kategóriában. 1978-ban újra összeállt Peckinpah-val a Konvojban, ami noha bemutatásakor vegyes kritikát kapott, mégis a rendező karrierjének legsikeresebb alkotása lett, és az évek során igazi halhatatlan kultfilmmé nőtte ki magát.

A színészi pályája a ’80-as években stagnálni kezdett, mivel főszerepet vállalt Michael Cimino ambiciózus westerneposzában, A mennyország kapujában: a produkció korának legdrágább filmje volt, azonban a mozikasszáknál hatalmasat bukott, ami Kristofferson pályafutására is baljós árnyékot vetett. Ettől függetlenül továbbra is aktív volt, ahogy a zenélést sem hagyta abba, 1985-ben a Dalszerző című film betétdaláért Oscarra jelölték. Az 1998-ban bemutatott Pengében a főhős mentorát, Abraham Whistlert játszotta, majd a folytatásokban is visszatért – a trilógia, vagy legalábbis az első két felvonás új lökést adott a karrierjének.

kris-kristofferson-pre-obit.jpg

Ezt követően kisebb szerepekben tűnt fel a mozivásznon és a tévéképernyőkön, utolsó filmje az Ethan Hawke rendezésében készült Blaze volt, 2018-ban. Az elmúlt években szinte teljesen eltűnt Hollywood porondjáról, visszavonultan élt a hawaii Mauiban található otthonában, ahol szeptember 28-én, 88 éves korában végül eltávozott az élők sorából békésen, családja társaságában. Halálának pontos oka nem ismert, de a család az alábbi közleményt adta ki:

Fájó szívvel osztjuk meg a világgal a hírt, hogy szeretett férjünk/apánk/nagyapánk, Kris Kristofferson szeptember 28-én, szombaton, békésen eltávozott az élők sorában az otthonában. Nagyon kiváltságosnak érezzük magunkat a vele töltött idő miatt. Köszönjük nektek, hogy ennyi éven át szerettétek őt, és amikor egy szivárványt láttok, jusson eszetekbe, hogy onnan fentről mosolyog mindannyiunkra.” A családi közleményt a színész-zenész felesége, Lisa, nyolc gyereke, Tracy, Kris Jr., Casey, Jesse, Jody, John, Kelly és Blake, valamint hét unokája írta alá.

A képek forrása: Variety, IMDb